Sebelum keluar tu klik2 lah iklan ni dulu ya !!

Tuesday, February 15, 2011

Ayam masak lomak cili api.



Oghang nogoghi mano leh tinggal dongan menu ni kan.... haa ni hari cuti MAULIDUR RASUL ... jadi aku masak lauk kegemaran aku ni... tapi masalahlah kan hubby dan anak2 tak suka sangat pedas-pedas jadi aku kurangkanlah bilangan cili apinya... ok layan resepi ni pulak ...!

Bahan-bahan:


1/2 ekor ayam ( family aku kecik je )
10 ulas cili api (ikut suka – kalau nak pedas tambah lagi cili tu )
1 inci kunyit hidup
2 batang serai (dititik)
santan ( dr sebiji kelapa )
1 keping asam gelugor
2 biji kentang di belah 4.
Garam.




Cara memasak:

1. Tumbuk cili api , kunyit hidup sehingga hancur & lumat.
2.Gaulkan Bahan (1) tadi dgn ayam di dlm kuali beserta serai yang dititik
3. Kecutkan ayam dengan bahan tadi supaya mesra hingga kering airnya
4. Masukkan santan dan asam keping dan kacau supaya tidak terbit minyak.
5. Masukkan kentang dan kecilkan api supaya kentang cepat empuk
6. Perisakan dgn garam
7. Tunggu hingga kuah menggelegak dan sesuaikan rasa garam dan asamnya ikut selera masing2 lepas tu bolehlah ditutup apinya.

SALAM MAULIDUR RASUL KEPADA SEMUA MUSLIMIN & MUSLIMAT.


No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails