Salam Sejahteraa....!!
Selasa
18 Ramadhan 1433H
Tup tap tup tap dah lapanboleh hari dah kito berpuaso kan?
Kurang dari dua minggu kita akan beraya... korang beraya kemana tahun ni umah mak sendiri ke umah mertua?
Tahun ni giliran aku beraya ke rumah hubby tapi kitorang tak kisah pasal kampung dokek dokek jo.
Pukul sombilan kat umah mak mertua pukul spuluh kang dah ado kat umah mak sendiri.
Dah siap habih nasi himpit sepiring dah dek dokekkkkkkk sangattttt.
Tak yah nak kira duit minyak ke tol ke hapa ke.. otak pun tak serabut....hehe :))
Okeyyy...sabtu hari tu aku memulakan dengan membuat biskut yg pertama.
Aku buat biskut semperit ikut resepi versi orang dolu-dolu zaman tok nenek kita dulukala.
Rupa biskut ni lebih putih bersih kerana tak di campur dengan sebarang pewarna .
Rasanya jugak lebih sedap pasal guna tepung butterfly tapi aku dah tak ingat rasa semperit zaman aku kocik2 dulu...lebih kurang macam nilah kottt !!
Resepi ni aku dapat dari blog JURNAL BDARIA dan blog MY KITCHEN TILES.
Samperit resepi lama
Bahan-bahannya:-
1 tin tepung jagung Brown & Polson (400gm)
400gm butter Anchor - berada di suhu bilik
5 biji kuning telur saiz A
1 1/2 cawan gula aising
1 1/2 tepung gandum ataupun tpg biskut rose.
Buah ceri merah dipotong kecil untuk hiasan
Masukkan butter dan kemudian masukkan kedua-dua tepung. Gaul perlahan-lahan sehingga sebati. Jangan uli terlalu lama nanti biskut kembang bila dibakar
Rehatkan sebentar doh dan tutup mangkuk dengan kain bersih.
Alas dulang pembakar dengan baking paper.
Guna acuan samperit yang bercorak bintang.
Panaskan oven pada suhu 150c
Bakar selama 12-15 minit bergantung kepada jenis oven anda.
*************************************************************************
Oh ya...Blog MENU ARIZAH aku dulu dah ditukarkan kepada tajuk BLOGLIST ARIZAH.
Semua blog kengkawan yg ada kat sidebar sebelah kanan dlm blog ni dah aku transferkan ke situ.... sekarang aku cuba sedaya upaya untuk me-transfer-kan pulak semua resepi dalm blog MENU ARIZAH dulu ke dalam blog ni pulak.
Ini semua adalah kerana aku tak cukup masa nak uruskan dua blog sekali gus jadi dalam blog RKTS ni nanti akan jadi macam blog rojaklah segala jenis cerita dan resepi aku tepek kan kat sini.
Ini lebih baik daripada salah satu blog terbiar lama tak berupdate ataupun berkubur terus.
SALAM UKHWAH
Selasa
18 Ramadhan 1433H
Tup tap tup tap dah lapanboleh hari dah kito berpuaso kan?
Kurang dari dua minggu kita akan beraya... korang beraya kemana tahun ni umah mak sendiri ke umah mertua?
Tahun ni giliran aku beraya ke rumah hubby tapi kitorang tak kisah pasal kampung dokek dokek jo.
Pukul sombilan kat umah mak mertua pukul spuluh kang dah ado kat umah mak sendiri.
Dah siap habih nasi himpit sepiring dah dek dokekkkkkkk sangattttt.
Tak yah nak kira duit minyak ke tol ke hapa ke.. otak pun tak serabut....hehe :))
Okeyyy...sabtu hari tu aku memulakan dengan membuat biskut yg pertama.
Aku buat biskut semperit ikut resepi versi orang dolu-dolu zaman tok nenek kita dulukala.
Rupa biskut ni lebih putih bersih kerana tak di campur dengan sebarang pewarna .
Rasanya jugak lebih sedap pasal guna tepung butterfly tapi aku dah tak ingat rasa semperit zaman aku kocik2 dulu...lebih kurang macam nilah kottt !!
Resepi ni aku dapat dari blog JURNAL BDARIA dan blog MY KITCHEN TILES.
Samperit resepi lama
Bahan-bahannya:-
1 tin tepung jagung Brown & Polson (400gm)
400gm butter Anchor - berada di suhu bilik
5 biji kuning telur saiz A
1 1/2 cawan gula aising
1 1/2 tepung gandum ataupun tpg biskut rose.
Buah ceri merah dipotong kecil untuk hiasan
Cara-caranya:-
Dalam mangkuk mixer, masukkan gula dan kuning
telur. Guna whisk tangan dan kacau kedua-dua bahan ini sehingga ia
bercampur.Masukkan butter dan kemudian masukkan kedua-dua tepung. Gaul perlahan-lahan sehingga sebati. Jangan uli terlalu lama nanti biskut kembang bila dibakar
Rehatkan sebentar doh dan tutup mangkuk dengan kain bersih.
Alas dulang pembakar dengan baking paper.
Guna acuan samperit yang bercorak bintang.
Panaskan oven pada suhu 150c
Bakar selama 12-15 minit bergantung kepada jenis oven anda.
*************************************************************************
Oh ya...Blog MENU ARIZAH aku dulu dah ditukarkan kepada tajuk BLOGLIST ARIZAH.
Semua blog kengkawan yg ada kat sidebar sebelah kanan dlm blog ni dah aku transferkan ke situ.... sekarang aku cuba sedaya upaya untuk me-transfer-kan pulak semua resepi dalm blog MENU ARIZAH dulu ke dalam blog ni pulak.
Ini semua adalah kerana aku tak cukup masa nak uruskan dua blog sekali gus jadi dalam blog RKTS ni nanti akan jadi macam blog rojaklah segala jenis cerita dan resepi aku tepek kan kat sini.
Ini lebih baik daripada salah satu blog terbiar lama tak berupdate ataupun berkubur terus.
SALAM UKHWAH
5 comments:
Uuumak aihh ghajin eh. Akak tak do laiie main topung taun nie. Main kerepek yo. Somuo spesies kerepek akak borong. Dan ado komungkinan ghayo taun nie duk podeksen yo. Mak akak dah uzur, akak punyo akak pulak balik ghumah montuo eh. Jadi akak konolah duk ghumah tunggu mak. Tak po. Akak lagi suko, tak yah bogoghak komano-mano. Ponek.
wah..dah siap dah kuih raya...sy belum mula lagi.. :)
AIDAH..x pelah kak yg penting emak akak masih ada untuk beraya dgn akak sekeluarga.
NABILAH... baru nak start mengukis ni..hehe..
Post a Comment