Ini entry tertunda....menu hari minggu hari tu baru sekarang masuk blog , Ini kes My Prince sibuk nak makan sotong sumbat , kalau hari lain malas nak masak menu ni sebab leceh sikit waktu cuti je ada mood nak masak yang leceh-leceh macam ni...kat bawah tu ada resepi sapa-sapa boleh cuba kalau berminat...hari minggu tu aku buat sambal tempoyak sekali . Tempoyak tu mak mertua aku bagi berselera aku anak beranak makan maklumlah hari minggu....!!
SOTONG SUMBAT TELUR BEREMPAH
Bahan-bahan:
12 ekor sotong basah sederhana besar
1/2 cawan santan
Secubit asam jawa
Garam & gula secukup rasa
Daun limau purut
3 sudu besar Rempah kari
Bahan kisar :
1 biji bawang besar
3 biji bawang merah
5 biji bawang putih
2 inci halia
Cili kering secukup pedas
Inti Sumbat:
3 biji telur
Sedikit bawang besar cincang
Daun kucai di potong kecil
1/2 camca teh lada sulah
Sedikit garam
* Masak seperti "scrambled eggs" tapi jgn terlalu hancur. Biar berketul2 supaya mudah untuk disumbat ke dalam perut sotong.
Cara-cara :
1. Bersihkan sotong dan keluarkan semua isi perutnya. Sumbat dengan inti telur. Pasangkan kepala sotong dan cucuk dgn lidi cocktail utk menyematkan kepala sotong. Ketepikan.
2. Tumiskan semua bahan kisar hingga betul2 masak dan naik minyak.
3. Masukkan asam jawa dan garam secukup rasa.
4. .Masukkan sotong dan kacau rata.
5. Masukkan santan pekat. Kacau sehingga santan sebati dengan tumisan.
6. Masukkan daun limau purut. Kacau seketika dan angkat.
Salam Ukhwah
No comments:
Post a Comment