Sebelum keluar tu klik2 lah iklan ni dulu ya !!

Saturday, March 19, 2011

Lempeng maggie... simple style !!



Sarapan ringkas dan senang... tapi sorry dalam gambar tak ada sos atau kuah pencecahnya pasal aku terlupa nak ambil dek dah tergesa-gesa nak ke ofis..... ini breakfast untuk anak aku pagi tadi sempatlah buat sebelum berlari pergi kerja lak.... kita check bahan-bahannya... sonang bangat sihhhh !!!

BAHAN-BAHANNYA:

3 bungkus maggie.
3 biji telur ayam
garam secukup rasa.
Sedikit lada sulah
1/2 labu bawang besar di hiris nipis.

** aku tak masukkan perencah maggie tu tetapi kepada sesiapa yg suka bolehlah di tambahkan sekali ikut citarasa masing-masing.

CARA-CARANYA:

1. Maggie di rebus dahulu seperti biasa dan toskan airnya.
2. Pecahkan telur dalam mangkuk , letak garam , lada sulah dan bawang kemudian di pukul hingga kembang.
3. Masukkan maggie tadi kedalam bancuhan telur dan gaulkan.
4.Panaskan kuali leper dan sapu sedikit minyak.. ambil satu senduk bancuhan maggie bersama telur tadi dan masukkan kedalam kuali... dileperkan dengan senduk agar ia jadi lebar dan tak tebal.
5. Setelah garing bahagian bawahnya bolehlah di terbalikkan dan biarkan ia hingga garing dan cukup masak.
6. Setelah masak kedua-duanya bolehlah diangkat dan ulang langkah 4 & 5 hingga habis bancuhan tadi.
7. Sedap di hidangkan garing dan di makan ketika panas.



 

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails