Kalaulah BAWAL namanya inilah masakkan yang akan melicinkan lagi pinggan aku anak beranak......kalau masak kari ke kicap ke memang tak habis kalau yang ni laaaajuuuuu je masuk dalam mulut masing-masing....masa 2 orang adik kahwin dulu pun ini jugak yang mak aku minta masakkan untuk hidangan pengantin......bukan pengantin yang lebih makan tapi inang-inang dan pengawal istananya yang membalunnya sampai tinggal tulang...oookkkk layan resepi kat bawah ni.......!!!
BAWAL SWEET SOUR
Bahan-Bahan:
1 ekor ikan bawal di bersihkan dan di gaul dengan kunyit.
Bahan untuk sos:
5 ulas bawang merah (dimayang)
3 ulas bawang putih (dimayang)
1/2 cawan sos tomato
3 sudu besar sos cili
1 sudu besar kicap manis
3 ulas bawang putih (dimayang)
1/2 cawan sos tomato
3 sudu besar sos cili
1 sudu besar kicap manis
1/2 cawan air.
1 biji tomato (belah 6)
Garam secukup rasa
minyak
1 biji tomato (belah 6)
Garam secukup rasa
minyak
Cara:
1. Ikan dilumurkan garam dan kunyit. Gorengkan sehingga garing.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bawang merah dan putih.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bawang merah dan putih.
3. Apabila wangi masukkan sos tomato, sos cili dan air.
4. Masukkan garam dan kicap manis.
4. Masukkan garam dan kicap manis.
5. Setelah kuat pekat, tuangkan ke atas ikan yang digorengkan tadi.
No comments:
Post a Comment