Sebelum keluar tu klik2 lah iklan ni dulu ya !!

Wednesday, October 5, 2011

ISKUT ALMOND LONDON

 

Sepatutnya entry di masukkan sebelum hari raya hari tu tetapi diatas kesibukkan yg tak dapat di elakkan gambar ni terus berkubur kat dalam kamera aku tu....... resepi ni aku ambil dari blog jurnal bdaria jugak..... aku puashati dengan rasanya cuma badam tu aku rasa perlu lebih lama lagi di panggang dari resepi asal agar badam cukup ranggup.... walau bagaimana pun terima kasih kepada bdaria yang banyak memberi tips-tips berguna dalam blognya tentang biskut ni....adunan ni menghasilkan biskut dalam anggaran 300 biji..... dapatlah aku bahagikan untuk 3 buah rumah tanpa mengulang membuatnya lagi.... okey semak resepi asal kat bawah ni.


SUMBER : Jurnal resepi bdaria


BAHAN-BAHANNYA :

A - 210gm butter
- 210gm majerin
- 1/2 tsp esen vanilla
- 160gm gula aising di ayak.

B -500gm tepung gandum atau tepung red rose
-100gm tepung jagung
-90gm serbuk badam - sangai dulu.
-1/4 baking powder
-4 tbsp susu tepung

C -1kg whole almond bakar dahulu dalam oven selama 10 minit dengan suhu 150c. .


Hiasan : Almond nip , 1kg milk coklat dan papercup.




Biskut-biskut yang masih seksi belum di mekup kan lawa-lawa lagi.


CARA-CARANYA :

1. Putarkan bahan A hingga kembang dan ayak bahan B.
2.Masukkan bahan B ke dalam adunan A dan uli hingga jadi doh.
3.Rehatkan adunan selama 15 minit dan ambil adunan dalam anggaran 1 tsp dan masukkan almond dan bulatkan.
4.Bakar selama 15 minit dengan suhu 150c dan sejukkan.
5.Cairkan coklat secara double boil dan masukkan beberapa biji biskut dalam coklat, salutkan penuh biskut dengan coklat dan masukkan dalam papercup serta hiaskan dengan coklat nip.


No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails