Sebelum keluar tu klik2 lah iklan ni dulu ya !!

Tuesday, November 8, 2011

Maggie Goreng.





Menu ni adalah sarapan pagi.......tapi keluarga kecik aku tak pernah ikut standard punya dalam bab makan ni... kekadang nasi lemak pun leh jadi menu makan malam kami anak beranak apatah le lagi pelbagai jenis mee , mee hon ataupun kuew tiow ...... ikut selera tekak je apa nak makan memalam tu.... hari- hari makan nasi...siang dan malam pun makan nasi naik jemu gakkan...... jadi maggie goreng jugak jadi menu makan malam kami anak beranak tapi bukan selalu atau hari-hari pasal tak baik untuk kesihatan tubuh badan.... ini cuma yang ringkas sahaja tanpa sebarang aksesori yang menyemakkan pinggan makan pasal hubby tak suka terlalu banyak rencah....... cukup yang seadanya sahaja.

BAHAN-BAHANNYA:

4 bungkus mee maggi perencah kari (cuma guna 3 peket perencahnya sahaja)
4 biji bawang merah, di tumbuk
3 ulas bawang putih, di tumbuk
2 camca besar cili kisar
Sedikit kicap manis
1 pokok  sawi, dicuci dan siang
1/2 keping kek ikan, potong kecil
1/2 peket bebola ikan di hiris kecil.
1/2 cawan daging batang pinang
Sedikit air

CARA-CARANYA:

1.Mee maggi dicelur dalam air mendidih hingga lembut, toskan. Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis tumbuk hingga wangi dan masukkan cili kisar dan masak hingga garing. Aku cuma guna 3 peket perencah kari mee maggi dan masukkan ke dalam kuali , kacau rata dan tuangkan sedikit air.Tak perlu tambah garam kerana perencah maggie pun dah cukup masin.

2.Masukkan fish cake,  batang sawi, dan daging dan biarkan ia masak sekejap. Masukkan mee maggi tadi dan gaul rata.

3.Tambah daun sawi , kacau hingga mesra . Tambah sedikit kicap manis jika suka. Gaulkan hingga ia cukup rata dan rasa jika ok padamkan api dan sedia di hidangkan bersama telur mata kerbau , hirisan timun atau tomato jika suka..


No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails