Kebiasaannya kalau buat masak lemak ni memang tak pedas jadi bila makan tu memang ada yang kurang bila tak terasa kepedasan cili api lebih-lebih lagi bagi orang-orang yang dah biasa makan pedas macam lidah aku ni...... rasa macam ada yang kurang je kalau tak terasa kepedasan tu.... jadi aku gabungkan masak lemak labu tu dengan sambal gesek..... rasanya orang-orang nogori memang kenal betul dengan sambal ni dan semua orang boleh buat sebab ia sambal hidup dan senang tak perlu di tumis-tumis bagai.
BAHAN-BAHANNYA:
Cili api (ikut kepedasan yg di kehendaki)
ikan bilis
garam
beberapa biji limau kasturi ataupun limau nipis.
CARA-CARANYA:
Tumbuk lumat garam dan cili api..... basuh ikan bilis dan tumbuk bersama cili api tadi .... masukkan bahan tumbuk dalam piring dan perah beberapa biji jus limau kasturi ataupun nipis kedalam sambal.... kacau rata dengan sudu dan sesuaikan rasa masam dan pedasnya seperti dikehendaki..... ada orang guna limau nipis ada juga limau kasturi terpulanglah ....... dan sambal ni memang sangat pedas sesuailah di lawankan dengan masak lemak putih.
No comments:
Post a Comment