Wajah-wajah kesayanganku.......

Monday, August 25, 2014

Kenduri kahwin DR ZULAIKA and ziarah raya lagi !!

Assalamualaikum.....

Tak habis laie cito rayo ko cik sitiiiiii ???
Selagi ada bulan syawal selagi itu lah bercerita kisah ziarah raya Yg bergambar ni.
Jangan mare and jemu yeeeee..hehe..
Okey Ini citer hari minggu Yg lepas bukan minggu Yg baru ni.

Time orang nak beraya ada pulak Yg nak mendirikan masjid.
Alhamdulillah bertambah umat nabi Muhammad saw nanti.
Ada dua Jemputan Yg perlu dihadiri di kg aku.
Salah seorangnya mak busu fatimah sepupu kepada mak aku.
Anaknya Dr zulaikha berkahwin dengan doktor jugak.
Arwah wan aku dengan arwah wan si pengantin ni adalah adik beradik.
Mak aku dan mak pengantin adalah sepupu .
Aku dan si pengantin adalah  dua pupu.
Soooo adalah WAJIB majlis Ini di hadiri oleh kami semua.




Sebelum tu kami kesini Dulu .
Kerumah Jemputan kampung sebelah.
Punyalahhh sompit jalan kerumahnya nak parking keto pun payah.


Aku tebal kan muka ambik gambar menu tuan rumah ni.
Tapi nak ambik satu satu aku malu leee..
Camni pun Kira aci lah eaaa...hehe..
Ngam2 aku capai pinggan time tu lak perut aku sakit.
Tak memulas tapi on of on of.
Sudahnya aku ambik lauk sikit je kang di buatnya memulas tak sempat sampai ke Dewan .
Oh ya busu aku tak buat Kat umah dia buat dalam Dewan besar kuala klawang.



Di sini majlis resepsi DR ZULAIKA & DR SIDDIQ di langsungkan.
Kami sampai betul2 time pengantin pun sampai.
Kiranya jadi pengiring  tambahan le kitorang ni.




Nak masuk Dewan terjumpa lak cikgu Bahasa ingeris aku sekolah rendah Dulu.
Sompek lak bergambar Dulu.
Sambil tu dia ulur kan sekali undangan perkahwinan anaknya bulan depan.
Insyaallah teacher panjang umur Sampailah sey nanti ko pilah tu.





Boleh tahan sedapnya menunya Kat tekak aku leeee.
Atau pun pasal aku makan sikit sebelum ni tadi jadi perut masih kosong tu Yg rasa sodap sangat kottt.
Rata2 ke majlis kenduri kahwin aku tak suka ambik acar buah tapi kali ni aku ambik.
Sib baik sedap acar buah tu.
lagi Nasib baik perut aku tak meragam teruk masih boleh aku makan  dengan aman damainya.



Ambik gambar causin aku ni Dari bawah stage je.
Kamera men suruh naik atas tapi aku segannnn...auwwww !!
Kang pandang bawah semua tetamu pandang aku macam muka nak tumpang glamor  je dgn doktor tu.
Tak kuasaaaa aku Heiiii..
Tapi cousin aku ni sporting siap buat peace lagi Kat aku.
Haa peace le sngt cik Abe mu  jeling2 je Kat sebolah tu.


Close up sikit muka pengantin....haaa muka dia sebijik cam mak dia muda2 Dulu.



Ni mak pengantin.
Mak Sedara aku merangkap cikgu aku gak Kat sekolah rendah Dulu.
Letih je muka mak busu aku ni penat sangat agaknya.
Sib baik buat dalam Dewan kalau buat Kat umah macam nikah kahwin aku adik beradik mau dah duk atas kerusi busu aku ni.
Ini gagah lagi dia berdiri walaupun nak senyummmm pun dah tak larat dah aku nengoknya.
Tak pe busu Dapat menantu orang kelantan doktor lagi tuuuu.



Sempat sain autograf sebelum balik.
Buktinya akakkkkk  dah sampai ke majlis mu ya dik nooonn.



Last singgah sekejap beraya Kat umah BFF aku ni.
Kiranya dah lewat gak aku beraya kerumahnya tapi kerana seorang sahabat lama aku tayang gak muka aku ni.
Limo tahun bersekolah menengah sama dengan normi mohd Amin ni.
Sama2 pergi balik Dari asrama, sama2 rasa hidup di tempat orang Dulu.
Setakat kecik2 hati tu mesti lah Adakan.
Sedangkan lidah lagi tergigit tapi hubungan Akrab tu tetap terjaga hingga hari Ini.
Semoga ke penghujung USIA harapnya nanti.
Amin ya Rabbal Alamin.







Saturday, August 23, 2014

Al fatihah MH17 ~ selamat pulang ke Malaysia dan selamat bertemu tuhan mu.

Assalamualaikum...

Cerita jumaat senpena perkabungan Malaysia menyambut kepulangan 20 jenazah ke Malaysia.
Aku kerja hari tu tapi Dapat idea untuk lari balik kerumah tengok upacara menurunkan jenazah di kompleks bunga raya KLIA  dlm tv.
Aku telefon ann Tanya kapal terbang bawa jenazah MH17 dah sampai ke Belum.
An kata dah sampai dan sekarang berada di kawasan menurunkan jenazah.
Apalagi aku capai pass keluar terus meluru bawak kereta balik umah.
Aku rasa kelajuan kereta tu dah sama dengan kapal terbang dah.
Anak bujang aku Yg sekolah petang tu terkejut tengok aku tetiba balik umah.


Kurang sepuluh minit aku dah duk terpacak depan tb dalam umah aku.
Siap buat neskapi dan kunyah kepek pisang Yg aku bawak Dari kg hari tu.
Lupa sekejap time tu time kojo.
Pukul 10.54 pagi aku bertafakur  bersama2 mereka2 Yg berada di kompleks bunga raya KLIA.
Puas lah hati aku Dapat tengok istiadat bersejarah tu walaupun terpaksa curi2 balik umah sekejap.



Aku tengok sampai jenazah2 di bawa naik ke dalam helykopter untuk di bawa ke destinasi akhir mereka.
Lepas tu aku terus masuk kerja semula tak leh lama2 Kat umah .
Aku tak sangka lak sambutan sedemikian rupa buat mereka semua ni.
Pemimpin tertinggi negara juga turun menyambut kepulangan jenazah rakyat.
Kalau aku ambik cuti leh gak Tunggu sekali jenazah almarhumah mastura mustafa Kat paroi.
Waktu aku nak pergi kerja balik aku nampak 2 motor polis traffic dah siap menunggu Kat jalan senawang - paroi ni.

Gambar2 Kat bawah ni aku Dapat Dari facebook kawan2 aku.
Sedih tengok wajah2 anak kecil jadi yatim dalam sekelian mata.
Negara lain berperang mak bapak mereka yang terkorban.

        JUTAAN TERIMA KASIH BUAT MEREKA INI YANG MEMBAWA JENAZAH PULANG.

Inilah wajah 4 orang pilot yang bertanggungjawab memikul amanah membawa 20 jenazah pulang dengan selamat ke Malaysia.
Mereka terbang selama 12 jam melalui Laluan yang di rahsiakan untuk keselamatan mereka.
Mereka berempat berjaya merealisasikan Harapan semua waris2 mangsa dan rakyat Malaysia untuk sampai selamat ke negara Ini.
Tahniah buat mereka berempat.




Anak Allahyarham Ahmad Hakimi Hanapi yang berumur 8 bulan didukung oleh rakan sekerja Allahyarham, seorang juruterbang ketika solat jenazah #MH17




Tak dapat aku menahan air mata selepas melihat anak kepada Allahyarhamah Mastura Mustaffa menangis di sisi jenazah ibu nya.

Warigh kito...di penghujung perjalanannya di solatkan oleh ratusan Jemaah ...semoga roh Almarhumah mastura mustafa di tempatkan di kalangan roh2 yg beriman... damailah ia disana hendaknya..aminnn !

Ada banyak lagi gambar tapi Ini aje Yg aku nak masuk kan dalam blog aku ni.
Tapi  gambar Kat bawah ni yang betul2 buat hati aku tersentuh.
Melihat adik mukhriz anak tunggal arwah mastura Yg menangis di sebelah keranda ibunya.
Kasihan kecil lagi dah jadi anak yatim.
Buat anak2 aku akmal dan Ira korang berdua patut rasa bersyukur kerana sampai ke USIA belasan   tahun korang Ini ummi dan ayah masih lagi bernafas.
Masih lagi merasa kasih sayang walaupun mulut ummi ni kuat membebel bila korang buat silap.



Besar sungguh dugaan bagi anak kecil seusianya di duga dengan kehilangan bonda tercinta..semoga tabah dan kuat bagi meneruskan kehidupan. #MH17

AL FATIHAH BUAT SEMUA YG TERKORBAN.
SEMOGA DAMAI BERTEMU PENCIPTA MU.
APA YANG PASTI KAMI YANG TINGGAL INI AKAN MENYUSUL KEMUDIAN.
TUNGGULAH KAMI DIHADAPAN PINTU SYURGA MU.



Monday, August 18, 2014

Mak ngah Dak Yg tak seperti Dulu...

Assalammualaikum...


Citer raya aku selama seminggu serta raya berkonvoi sdh habis dah.
Jenuh nak menghabiskan entry tu selama beberapa hari ni.

Kali ni citer raya ke berapa aku dah tak ingat dah.
Ramai bebeno rumah Sedara Yg aku pergi.
Yelahkan time raya ni lah Dapat ziarah Sedara Mara terutama yang dah tua2 tu.
Kalau hari biasa masing2 sibuk dengan urusan kerja dan hidup.




Abah ajak aku pergi rumah mak ngah Dak aku ni Kat taman tuanku jaafar, seremban.
Pergi lak malam mencacau aku mencari umahnya.
Ingat area rumahnya tapi tak tahu no rumah.
Biasa aku pergi siang luas sikit pandangannya.
Ini pergi malam dah lah aku ada masalah Rabun silau nak terjojol mata aku tengok rumah orang sebijik2.
Sib baik anak bujangnya ada berdiri tepi pagar tak le tersesat masuk umah orang lain.



Inilah rupa mak ngah Dak sekarang jauh berbeza Dari Yg Dulu.
Dulu berbadan besar muka pun tembam sekarang dah kurus sangat muka pun sedikit cengkung.
Mak ngah baru kuar spital rupanya.
Ada masalah usus .

Inilah kelebihannya ziarah menziarahi pada bulan syawal.
Mana2 Sedara Yg Kita jarang jumpa atau tak pernah kerumahnya time nilah masa Yg baik nak eratkan silturahim.
Bertanya Khabar ....kalau tak raya aku tak tahu mak ngah dah Selim melim macam ni.
Waktu aku masuk kerumah aku org pertama bersalam dengan dia aku ingat kan Sedara dia.
Rupanya itu lah mak ngah terus muka aku jadi terkejut....Dulu lain sekarang dah lain.
Sekarang ni aku rasa macam dia orang lain.
Jauh sangat rupa Dulu dengan sekarang ni.
Kalau terserempak Kat mana2 gerenti aku tak kenal mak Sedara aku Yg sorang ni lagi.


Mak ngah rancak bercerita kepada kami tentang penyakitnya selama ni.
Semoga mak ngah Dak aku ni sihat seperti Dulu dan berisi balik badannya.
Teringat moment perkahwinan aku 18 tahun lepas.
Dia dan suaminya Yg jadi ketua chef untuk majlis kenduri aku Dulu.
Mereka berdua Diantara orang2 dapur Yg bertungkus lumus menjayakan majlis besar aku.


Terima kasih mak ngah Dak dan Pak ngah Bol !!




Wednesday, August 13, 2014

Raya ke onam~part 2.

Assalammualaikum...


Lepas Dari rumah k.ngah rusnah di tmn tun Husain onn tu kami gerak lak ke kg cheras baru bukit A.
Aku pernah buat entry tempat ni 2 tahun lepas.


Hari ni kami beraya lagi ke sini Sebab tuk alang Sedara sebelah abah dah bermastautin disini.
Dulu masa abah bekerja sebagai chef di kem kinrara punchung kami tinggal di sini gak.


Tapak rumah sewa kami Dulu dah jadi semak belukar dah.
Tiang umah pun dah tak nampak lagi.
Lama la jugak duk sini cuma aku ,ann dan Napie je tinggal kampung dengan arwah wan Dulu.
Kami sekolah di kampung bila cuti sekolah kami balik cheras.


Dah usang betul rumah ni dah.
Ni Dulu rumah penyanyi Yg terkenal zaman 80 an Dulu .
Aku dah lupa Nama dia nanti aku Cuba ingat balik.
Penyanyi ni suka main guitar ...Dulu kecik2 aku dgn kwn2 aku suka lepak umah dia petang2, main sorok2 dan dengar dia nyanyi dgn gitarnya.
Ramai le jugak kengkawan aku zaman budak berhingus Kat sini Dulu.
Tapi sekarang dah tak kenal dah muka masing2, aku ingat lagi beberapa Nama Yg rapat dgn aku tapi tak tahu Kat mana dyorang sekarang ni.
Tentu dah berkeluarga beranak pinak bagai kan cam aku jugak.


Rumah tuk alang sekarang dah jadi dua tingkat tapi Dulu rumah ni macam rumah kampung biasa je siap ada halaman lagi.
Dah jauh berubah kawasan ni sekarang keadaan jalan nampak semakin sempit Dari Dulu mungkin kerana mereka menambah rumah hingga ke jalan macam rumah tuk alang aku ni.
Sebelah atas atuk dgn wan alang duduk sebelah bawah pulak anaknya duduk.




Tuk alang nampak sihat begitu gak wan alang tapi pergerakkan wan alang nampak slow mungkin atas faktor usianya.



Ini rumah mak long edah anak sulung tuk alang.
Dari atas kami turun terus masuk rumahnya.
Kang lalu je tak singgah merajuk lak mak long comel aku ni.



Rumahnya kecil Dari rumah ayahnya Kat atas tu tapi nampak cantik dan kemas.
Tak banyak  perabut tapi ceria .
Senang le nak méngemas .
Aku suka Gaya umah simple dia ni tak serabot otak dgn mcm2 perhiasan.



Okey dah minum dan makan kuih Kita berangkat pulang.
Misi terjah rumah Sedara hari ni dah selesai di sini.
Dalam perjalanan balik ikut jalan genting peras.
Jalan Yg masuk ulu langat terus keluar ke kuala klawang.
Jalan ni Bengkang bengkok dan kawasan agak sunyi tak banyak kenderaan Yg lalu.
Klau malam2 tak di galakkanlah ikut jalan ni macam menyeramkan.
Klau keta ko down malam2 Kat jalan genting peras tu mau melalak sorang2 tak do sapo nak tolong.

On the way balik singgah lak umah Pak cik hasyim Kat area kuala klawang tu.
Tapi gambar nan adoooo...
Biasa lah bila umah terakhir semua orang dah penat nak ambik gambar pun tak do mood.
Raya lenkali lah tunjuk gambar beraya umah dia lak yaaa...:))

Cuma gambar dua beranak Yg keletihan tertido ni je aku sempat ambik Kat laman umah Pak cik aku tu.



Jgn Mareee tuan punya badan ai tercurik ambik gambar uuuu...hehehe.








Tuesday, August 12, 2014

Raya ke onam pulak ~ part 1.

Assalamualaikum.....


Raya ke enam ni adalah kemuncak Konvoi kitorang.
Ini hari last beraya sebelum masing2 pulang ke rumah untuk meneruskan kehidupan harian seperti biasa.
Untuk hari Keenam ni plan asal 3 buah rumah je tapi ujung2 Nya jadi 5 buah rumah.
Ini Yg di katakan Kita merancang Allah tu Yg menentukan.
Tapi walaupun bertambah jadi 5 umah kami pulang sebelum malam gak.
Ngam2 je Bilal Azan Maghrib Kat masjid sebelah umah mak aku tu kami semua pun sampai umah.




Ini rumah pertama kami sampai.
Nak ziarah besan mak iaitu mak zura adik ipar aku tapi mak dia balik ke Lui pulak ada kenduri.
Alang2 dah nak ke kolompo ikut lekas tu kami singgah le rumah nenek zura di kampung daching,broga ni.


Aku suka sangat tengok umah ni pasal Nya ada ciri2 rumah melayu lama.
Kali pertama sampai sini raya tahun lepas tapi dah malam so tak dapek le ambik gambar.
Tahun ni saje je dtg siang Dapat ambik gambar umah ni puas2.
Tengok tu tangganya cukup le tinggi , berhati2 mak aku nak turun Dari atas ke bawah.


Korang nampak tak lubang angin Kat dinding sebelah atas tu.
Bosar2 lubangnya ni Kompom malam2 tidur sojukkk je tak payah pasang kipas , angin Dari luar tu laju je masuk dalam.
Cuba tengok sebelah atas tu .
Tak bersyiling klau siang panas lah kan tapi kebanyakkan umah lama semua cam gini.


Teringat aku Kat umah arwah wan aku Dulu macam gini lah tak bersyiling.
Bila tengahari berbahang panasnya tu pasal dia Guna tingkap yang lebar macam Kat umah ni biar banyak angin masuk.
Susah dah nak jumpa rumah macam ni zaman sekarang ni.


Perempuan tu adik ipar aku wife kepada ayie zura namanya.
Sebelah dia neneknya.
Eh dyorang ni keturunan minang tau, mengalir le jugak darah minang dalam badan anak dyorang ni.
Mula2 Dulu terlopong gak dengar dyorang speaking minang la ni dah biasa dengar makin syok lak.
Hari tu aku dengar 2 bercucu ni speaking minang aku dengar je elok2.
Macam le paham ujung2 adik aku ayie Yg translatekan.
Dia kan dah diminangkan kek wife dia..hahahaha...

Selepas rumah ni kami bertolak terus ke rumah kak ngah rusnah, sepupu aku Kat taman tun Husain on.
Cousin aku ni buat bisnes catering bila kami sampai macam2 dah ada atas meja.
Nah hambik kau datang pun dah tengahari time perut lapar apalagi capai pinggan  jelah masing2.



Dia ada tempahan untuk open house customernya hari tu sambil tu dia selitkan sekali untuk kitorang ni.
Ini Yg di namakan langkah Kanan, tak payah nak pesan2 nak mkn nasi bagai ada je rezeki kami semua ni.
Sodap2 belako lunch kami hari tu.


Tuan rumah sedang siapkan aiskrim sebagai desert kami lepas makan.
Ada jugak jeruk buah dengan popia otak2.
Kitorang bila jumpa dia memang riuh sekampung macam2 citer keluar.
Sambil makan sambil borak, sambil borak sambil makan memang santai betullllll.
Tak ada tetamu lain Yg ganggu kitorang memang best lepak2 raya hari tu Kat umah dia.

Sebelum balik dan meneruskan agenda rayau seterusnya kami bergambar Dulu ramai2 sebagai kenangan raya 2014 Ini.


Muka tuan rumah berbaju Merah a.k.a cousin aku Yg paling becok , Kecoh dan kepoh....dia nilah !!
Ada ke reader aku Yg kenal muka bisnes women ni?
Mati lah aku kalau kak ngah baca blog aku ni nanti..hahaha...
Ampun kak ngah...ampunnnnn !!

Okey aku sambung part 2 untuk raya ke 6 ni  nanti pasal hari tu aku banyak ambik gambar.
Seh bergambar aku naik luar biasa hari tu.
Sok aku sambung lagi.
Jangan jemu baca coloteh aku ni.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Sebelum keluar tu klik2 lah iklan ni dulu ya !!