Wajah-wajah kesayanganku.......

Monday, September 29, 2014

Terboli koci labu Yg tak cukup masak.


Assalamualaikum...


Petang tadi balik kerja rasa perut cam kenyang je terus lah aku balik umah.
Sampai umah si princes nan seorang tu Tanya tak beli kuih ke?
Nak makan pisang goreng  Katanya.
Dah mati enjin nak turun kereta dengar dia cakap camtu kesian lak.
Okey start kereta ajak dia sekali beli kuih Kat depan taman tu.

Sampai Kat gerai goreng pisang dia ternampak lak gerai sebelah tu ada jual donat sosej.
Dan dan tu je Kensel beli goreng pisang sudahnya rezeki Pak cik gerai sebelah lah pulak.
Aku beli kan donut sosej tu Lima bijik pastu ambik karipap pusing seketul dan koci labu seketul untuk aku.
Koci labu tu memang tinggal seketul je pun.


Balik umah time nak makan aku bukak tengok lembik semacam je koci orang tua tu.
Aku picit2 dengan jari...laaaaa tak cukup Masak kuihnya!!
Tepung tu kuningnya cantik tapi lembik nak makan kang rasa cam makan topung Jo.
Anak aku kata nak pulang kan balik ke Kat atuk tu ?


Tak payah nak susah2 kan diri semata2 seketul koci labu tu.
Lain le kalau masih Kat gerai tu lagi leh show kan terus depan mata dia.
Kang berbalah2 dengan orang tua lain lak jadinya.
Meh aku kukus sendiri Kat dapur tu lepas Masak boleh terus ngap.
Kuali dengan tudungnya sebosar godang tapi koci nan sekotul.
Dah hancur  pun koci tu masuk perut aku dah.

Saturday, September 27, 2014

Kari ikan sembilang.

Assalamualaikum .....


Hari ni anak2 aku ada sekolah ganti maknanya kono Masak lunch awallah sikit.
Sorang sekolah pagi sorang lagi sekolah petang.
Tengok dalam freezer ada ikan talapia dan sembilang Lebih my hubby mancing minggu lepas.
Ermmm nak Masak apa ya banyak Yg tak ada ni soo nak clear kan ice book lah gayanya.
Ikan talapia tu goreng Ompek ekor wat goreng berlada cili API..
Sembilang lak ada duo kerat je dua dua pun Bahagian Kepala tapi satu tu panjang sikit.
Nak Masak asam pedas sembilang dah selalu sangat dah.....

Aku tak pernah Masak kari sembilang terasa nak mencuba.
Tapi takut gak tak laku Kat selera rakyat jelAta dlm umah ni pasal semua tak suka kari ikan.
Okeyyyy Kita Cuba buat ikan ni Masak kari kalau laku next time leh buat lagi.
Tak le jemu Dapat sembilang asyik Masak asam podeh jooo kannn..
Kalau tak laku aku sorang jelah Yg makan sampai habis kang...

Aku masuk blog kak Sheila spice journey tu dia ada resepi kari ikan sembilang dan nampak macam sodappp joo kannn.
Boleh test Guna resepi kak Sheila ni Kita tengok apa resultnya nanti.
Aku skip beberapa bahan dalam resepi kak Sheila ....ikut apa Yg ada dalam umah aku ni je.

Sooo ikan sembilang Yg dua kerat tu aku buang kepalanya tinggalkan badan.
Yang panjang sikit tu aku kerat dua dapatlah jumlahnya 3 kerat ...jadilAhkan kata nak testing je!!


Di sebabkan ikan cuma 3 kerat aku minima kan bahan2 Nya.
Bawang Kecik Merah, bawang Putih  dan halia di hiris halus.
Satu sudu halba campur ....Halba campur tu cuma gunakan Biji Sawi, Halba dan Jintan Putih/Halus.  Setengah peket serbuk kari ....ni pun Lebih kari aku buat mee kari hari tu.
2 sudu besar cili kisar , air asam jawa dan 2 tangkai daun kari segar Yg aku tanam sendiri pokoknya.
Di sebabkan stock sayuran dah kehabisan aku tak ada bendi ,terung atau tomato.
Aku   Letak sebiji ubi kentang di belah lapan.

Ada ke orang Masak kari ikan campur kentang ?
Belasah jelah Kita Yg buat dia kannnn...


Bahan hirisan tu di tumis wangi dalam minyak Yg dah cukup panas.
Masuk kan sekali halba campuran tu dan daun kari.
Kacau hingga bawang ke perang perangan pastu masuk kan rempah dan cili kisar Yg dah digaul sedikit air tadi....gunakan API kecil dan kacau selalu hingga rempah betul2 Masak.
Boleh masuk kan garam waktu ni supaya rempah di Masak cantik.... Itu Yg kak Sheila tulis dalam resepi nya.

ASam jawa kita ramas sekali dengan SANTAN sesiap sebelum dimasukkan ke dalam periuk. 
Dah Masak rempah tu masuk kan air asam dan santan tu.
Asam jawa kasi Lebih sikit Sebab ikan sembilangkan hanyir.

Tapi aku tak gunakan santan aku buat style kari India Tanpa santan cuma air asam dan air je.
Aku masukan sekali kentang masa ni dan Tunggu hingga mengelegak.
Selepas mengelegak masukan IKan sembilang dan api dikuatkan sedikit, kalau api kecik sangat air ikan tu akan keluar dengan perlahan dan kuah tu akan rasa kuat hanyir ikan.
Selepas ikan tu cukup Masak  kecilkan API dan biarkan kari ikan tu terbit minyak nanti nampak cantik je kuah kari tu.



Resultnya tak mengecewakan.
My hubby Yg tak suka kari leh mencedok kuah kari tu banyak kali masuk pinggannya.
Si anak bujang siap Tanya .. ada ikan tak dalam periuk ummi ?
Dah habis dikkk 3 kerat tu je Yg ada.
Sebelum ni bila di Tanya Masak kari laju je geleng Kepala ...nak asam pedas jugak.

Si anak Dara balik sekolah masa makan pun Tanya jugak ...ada tak dalam periuk lagi ummi ?
Hahaha.... Dah bertanya2 sedap le tewww !!
Dah habis nakkkk nanti ada ikan sembilang ummi Masak lagi banyak2 yaaa...
Hari ni bagi korang test sikit sorang je sok sok kasi makan pueh pueh.
Berjaya jugak aku mengKARIkan anak tokak rakyat jelAta dalam umah ni.

Tepuk bahu sendiri le aku hari ni....:))









 

Wednesday, September 24, 2014

Talapia kukus lada hitam.

Assalamualaikum...



Ini menu malam kelmarin.
Hari tu my hubby pergi memancing Kat kolam pancing solok paku, ulu bendul .
Dapat beberapa ekor ikan talapia ni.
Anak2 aku suka lak di kukus ikan ni.
Ni semua penangan tayangan gambar mak lang dyorang lah ni dalam facebook.
Tunjuk gambar talapia kukus lada hitam terus anak aku terpekenan.


Talapia Ni aku gaulkan dengan bawang Kecik ,bawang Putih dan halia di tumbuk Dulu.
Pastu di lumur kan Kat seluruh badan ikan tu.
Lumur SOS tiram dengan SOS barbequ tu sekali .
Tabur garam dan lada hitam banyak sikit kalau tak tak rasa lada hitam lah dia kan.
Pastu aku gunting cili API tabur atas ikan tu .
Selepas air kukusan mengelegak masuk kan ikan tu dan masakkan nya dalam 20 minit.

Tapi  my hubby tak suka semua makanan Yg di campur dengan lada hitam.
Soooo dia tak makan lah ..... aku tigo beranak je balun sampai tinggal tulang.
Tu yang ada sekali talapia goreng berlada tu khas lauk untuk en hubby Yg cerewet sangat bab makan ni.


Sayur pucuk paku tu kegemaran anak2 aku lain kali kono goreng 2 ikat baru puas makan.

Sebelum tu my hubby pergi mancing dengan membernya Kat kolam Sri menanti kuala pilah.
Kat kolam Sri menanti tu banyak sembilang dapatlah sebesen Lebih dalam bekas plastik kuih baulu tu.
Separuh aku dah Masak Kat umah separuh lagi bawak lik kampung cuti hujung minggu baru2 ni.
Di sebabkan adik beradik aku ramai Yg balik kami kendurikan ikan tu .
Buat dua jenis menu separuh Masak asam tumis dan separuh lagi goreng cili API.
Pastu Ann gi kuala klawang beli lak ikan sembilang Salai kononnya nak buat Masak lemak cili API.
Dia tak tahu aku ada bawak balik ikan sembilang kolam tu terus tukar menu ikan yang bersalai tu makan cicah dengan sambil belacan air tangan adik aku gak si Azirah tu.

Nak  muntah aku makan  ikan sembilang sampai 3 menu.
Gambar hari minggu tu tak ambik dek naik mabuk  tengok menu ikan sembilang je semua eaa..

Friday, September 19, 2014

Seronoknya jadi kanak kanak Ribena....

Assalamualaikum...


........seperti mereka mereka Ini Yg tak perlu memikirkan apa2 masalah macam orang dewasa.



Setiap hari Sentiasa happy sentiasa enjoy.
Setiap hari bermain , belajar , makan2 , jalan2.
Tak seperti orang dewasa yang berdiri di hadapan tu .
Memerah otak berfikir apa Nak di buat  dengan semak belukar Kat depan tu.
Apa2 projek pun semak tu perlu di terang kan.
Perlu di gunakan tulang Ompek kerat Memerah keringat di bawah terik mentari.


Penat duk tepi kolam Kita merayau lak dalam kobun pisang atuk.
Apa kisah mummy dengan ibu tak do Kat sini.
Tak de orang nak marah tak de orang nak kata " Jangan"
Janji mak long ada tolong ambik gambar nanti kasi tunjuk sama ibu.
Siaplahhh korang berdua. !!!


Nampak lak  buah rambai yang dah Masak ranum.
Suruh abang mey tolong kaitkan.
Janji Dapat makan buah rambai walaupun anak mata melilau cari sisa2 buah manggis di penghujung ranting pokoknya.


Sambil makan rambai duk borak2 .
Cerita Hal kanak2 bukan Hal orang tuo tuo.
Kelibat atuk dah tak nampak dah.
Apa mereka peduli janji buah rambai dah ada depan mata.


Seronok kan bila tengok adik beradik sepupu  berkumpul  macam ni.
Lepak lepak bawah pokok manggis .
Seronok menjadi mereka terasa nak kembali ke USIA seperti Ini semula.
Sentiasa je riang ria.


Dah kenyang naik ke laman umah wan.
Berebut basikal pulak.
Tapi gaduh budak2 sekejap je tak sampai setengah jam dah member balik.
Ini Ompek orang Dari tujuh orang cucu abah dan mak.
Kalau semua berkumpul lagilah hiruk pikuk kampung tu.
Ayam pun leh Koma  sakit jantung di kojar dilolah kek dyorang ni.


Asyraf berbaju Merah kata " abang kayuh basikal ni , iman duk lah Kat belakang nanti abang bawak iman merempit "
Jawab si iman berbaju kuning " okeyyyy..."
Asyraf berleter lagi " ha duk diam2 jatuh kang..abang nak kayuh laju ni"
Iman jawab " yo lah iman duk dendiamlah niiiiii..."

Mereka semua ni adalah pelapis dan PENYAMBUNG warisan generasi hari Ini.


Thursday, September 18, 2014

Aktiviti cucu atuk.

OAsalamualaikum .....



Aktiviti anak bujang aku petang ahad 14 September.
Lepas kenyang makan ayam kampung masak lomak cili api tengah hari tu Meh kita keluarkan Balik segala tok nenek kalori yg dh masuk dalam badan tu.
Akuarium ni pak cu a.k.a adik ipar aku bawak dari rumahnya sebab tak di gunakan.
Daripada tersadai jadi tukun dia bawak Balik umah mak aku kununnya nak bela ikan dalam tu.
Mak aku nak letak ikan puyu banyak2 dia dah order ikan tu kat penjual ikan kat pasar klawang .



Lepas angkat akuarium mereka berdua turun lak ke kolam abah aku ni.
Seronok sangat anak aku dapat gali sendiri kolam atuknya.
Hari2 memekak kat telinga aku nak Balik kampung tolong atuk.
Nahhh tolong lah sangat...gali kolam tu sampai siap.
Keja aku duk atas batang kelapa jadi mandur dia lak.
Mula mula tu dia gali kat tepi tebing tu je.
Sekali aku saund " apa barang gali kat topi tak macam anak jantan lahhh "


Seumur hidup tak pernah jejak lumpur .
Sekali dapat pijak teruja betul dia.
Dalam suka2 tu rasa geli geleman Pulak.
Ada ke nak di bawaknya selipar masuk dalam selut tu....kok tinggal terus selipar dalam tu kang.


Okey dah berani dah ...tu pun bila tengok pak cunya selamba jeee masuk dalam tu.



Bertungkus lumus dyorang berdua tu menyiapkan kan kolam abah aku.
Di sebabkan kawasan ni dulu tanah sawah jadi memang berair je bahagian bawahnya.
Gali kejap je air dah banyak dah.
Sekurang2 nya usaha abah aku ni buatkan tempat ni meriah semula.
Kalau tak kerana kolam kecil ni tak ada sapa yg nak turun ke bawah ni ....selama2 nya lah semak belukar tanah sawah mak aku tu.
Bila dah ada ayam ada lak kolam ikan main main semua tertumpu kat sini.
Time ni barulah aku sedar besar rupanya tanah mak aku..haha..


Kecil je kolam ni ....Abah nak masukkan ikan talapia dalam tu nanti.
Lum siap sepenuhnya masih perlu di gali hingga dalam.
Kat tengah tu adik aku shilla nak buat pulau jadi tanah tu saja di tinggalkan sedikit.


Disebabkan aku post gambar anak aku gali kolam dalam Facebook terus aku dapat penyakit petang tu.
Penyakitnya kono jomput kanak kanak rebena dua orang ni.
Leh Pulak dia terbaca post aku petang tu terus telefon menjerit2 Mintak aku ambik dyorang kat puncak jalil tu.
Mula2 tak sanggup aku nak ngambiknya pasal hari dah petang sangat.
Tapi ingatkan dyorang ni kesian Pulak dah lah umah mencecah awan ada kampung susah nak Balik mak ayah bekerja.
Sudahnya aku nekad je drive dari kg ulu klawang tu pukul 6.30 petang sampai umah ann kat seri kembangan tu pukul 7.45 malam.
Di sebabkan mata aku ni problemnya silau Kenalah hangkut adik aku yah dengan shilla sekali.
Kalau apa2 kang ado backup driver.
Aku  pesan awal2 suruh dyorang siap aku tak leh lepak lama2 dah lah hari dah malam.
Singgah sekejap solat je pukul 8.15 gerak balik Dari puncak jalil tu terus ke umah mak aku .
Sampai dalam 9.30 malam  ke jelebu.

Satu kejayaan terbesar bagi dua orang anak buah aku ni dania dan asyraf kerana berjaya menghasut mak long jemput dyorang malam2 buta bawak lari ke kampung.
Tersenyum bersimpul simpul lah pulak Omak ea kannnnn.....


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Sebelum keluar tu klik2 lah iklan ni dulu ya !!