Sebelum keluar tu klik2 lah iklan ni dulu ya !!

Sunday, November 16, 2014

Holiday cameron highlands part last...:))

Assalammualaikum.....

Nyaris tercicir entry yg satu ni.
Maklumlah wanita bekerjaya macam nilah nak tulis blog kena cari masa yg sesuai .
Kena dahulukan urusan kerja, rumahtangga dan macam macam hal lagi.
Lagi pun mood tu yang paling penting baru ada banyak idea nak menulis.
Kali ni kisah hari ahad 26/11/14 yaitu hari last kitorang kat cameron tu.


Okeyyy kita sambung dan mulakan dengan gambar pertama kat atas nun.
Selepas breakfast kat tempat yang sama hari sabtu tu kami mendaki bukit ke cactus valley ni.
Ini pun depan homestay kami tu je.
Kiranya berbaloi sangat menyewa kat homestay tu sebab banyak tempat yg menarik berdekatan situ.
Tapi hari pertama sampai tak perasan semua ni...gigih le mengugel bagai rupanya depan umah jo kau..
Tak singgah lama kat dalam cactus ni coz semalam hari sabtu tu kami sempat singgah kat cactus di kea farm .
Kami lalu je untuk naik ke atas sebab tujuan utamanya mahu ke sini......


Big red strawberry farm.
Terletak sebelah atas cactus valley tadi di sini korang boleh masuk kawasan penanaman salad, bunga dan strawberry. Tapi nak masuk ladang strawberry tu ada syaratnya...


Kena ambil bekas yang aku jinjit tu dan cuma dua orang je boleh masuk untuk petik sendiri strawberry dalam ladang.
Minima adalah half kg dan bayarannya 25 hinggit jo kalau kau petik limo onam bijik ko tetap dicharge 25 hinggit juga.
Korang mesti kata " eh mana boleh petik spoloh bijik kena 25 hinggit?"
Haaa dyorang tak bodoh yaa sayanggg dyorang akan topup kan bakul ko tu dengan strawberry yg dah siap sedia kat sebelah dia tu.
Soo totap kono bayar 25 hinggit half kilo.

Tapi kalau ko terlobih sampai satu kilo dan nak setengah kilo je leh cakap dengan chasier tu ko tak nak semua cuma nak setengah kilo je jadi korang cuma bayar 25 hinggit je dan dapat strawberry ko stengah kilo .
Yang baki buah ko yang ko tak nak tu dyorang akan simpan untuk topup kan bakul orang lain yang tak penuh setengah kilo tu.
Haaa gituuu le caranya...ada paham kaaaa ??


Ini hasil petikan aku dan anak dara aku tu.
Ngam2 je setengah kilo memang takmo ambik lebih pun sebab semalam kami dah beli strawberry kat pasar malam brinchang untuk buah tangan adik beradik.
Yang fresh petik sendiri dari ladang ni untuk aku anak beranak nak makan je .


Kat sini ada cafe untuk minum dan rileks2 cuci mata sambil tengok pokok2 salad yang subur kat tepi cafe tu.
Ramai gak orang datang minum kat sini.
Kalau tau ada kafe kat sini leh breakfast kat sini je tak payah pepagi makan kat gerai mokcik rambut perang tu !!.


Ni yang special...kek cisss stoberiii...hehe.


Menghijau gilaaa salad2 kat belakang aku tu kan?
Tengok pun naik geram alangkah bahagianya kalau semua ni ada kat belakang umah aku.
Maunya balik keja tetiap petang duk mandang daun salad je  keja aku...


Oppss ni satu lagi yang buat aku stress tahap dewa tak mau balik balik.
Bunga2 nya cantik2 ...bak kata kak zakie bloger TITISAN NURAINI tu besar2 bunganya..... buat hati teringat2 je kat sini.
Ehhh kan bagus kalau aku duk terus kat cameron ni time balik kampung leh bawak bunga,strawberry dan sayur segar untuk mak abah kan..kan...kan...:))
Kerana godaan mata akhirnya aku rembat sepasu bunga bogenia sewaktu turun dari sini.
Setakat hari ni elok je bernyawanya lagi pokok tu.
Nyesal pulak tak rembat daisy dan dua tiga pasu pokok yang lain tu.
Tak pe next trip kito rembat banyak sikit...bercuti sendirian berhad ni boleh kemana2 dan rembat apa je kita suka.
Tak ada masalah mengejar masa atau tak cukup tempat nak letak barang2 hasil rembatan macam ikut trip berkumpulan ramai2 tu.


Kami balik ikut tapah tak ikut simpang pulai macam naik sini jumaat tu.
Sooo berpeluanglah singgah kat ladang teh BHARAT ni sekejap.
Kalau singgah sini lebih mudah sebab ladang dan kafe nya berdekatan jalan besar.
Nak parking pun senang.
Kalau ke ladang teh BOH tu jalannya sempit dan berliku2 macam ular kena palu.
Kereta berselisih dengan bas dan lori bagai.
Mengerikan betul silap pusing stering maunya tergolek dalam ladang teh tu.


Kat BHARAT teh ni pun ada kafe jugak.
Aku teringgin nak makan skon kat sini sooo beratur le aku dengan dikyah mengorder teh,skon ,soup dan donat.
Harga kat kafe ni masih di kira murah lagi walaupun harga makanan aku hari tu lebih kurang 45 hinggit tapi ada macam2 dalam dulang tu dan kami minum berlima.
Kalau korang minum kat kafeteria ladang teh BOH  lagilah mahal dua orang minum je dah kena 50 hinggit !!


Permandangan ladang teh BHARAT dari kafeteria .
Luas ladang teh ni sambil duk minum2 leh nampak pemandangan hijau sejuk mata memandang.
Tapi bagi aku yang dah pernah ke ladang teh BOH BRINCHANG dulu aku rasa ladang teh kat sana lebih cantik.
Ladang tehnya berbaris panjang2 tak setompok setompok macam ladang teh BHARAT TANAH RATA ni.
Itu spoloh tahun dulu le keadaan sekarang tak tahu coz hubby tak mau kesana dengar jalan sempit je dia dah berpusing kepalanya 90 darjah.
Nak kalu teh BHARAT jugak singgah tak mau kalu kita terus balik...siap ugut aku lagi....cehhh !!


Berenti rehat bersama sama kit kat...eh silap bersama teh BHARAT.
Punyalah ramai orang minum kat sini nak cari meja kosong pun payah.

Okeyy berakhir sudah tujuh hari tujuh malam  lamanya aku nak sudahkan entry ke cameron ni.
Aku harap dapat datang kesini lagi dalam masa terdekat ni nak bawak mak dan abah aku lak.
Mesti dyorang happy dapat naik ke tanah tinggi yang dah tak sesejuk dulu dulu lagi.
Tapi air paipnya totap gak sojuk macam air batu.
Bagi orang tua tu feeling2 sojuk kat cameron dulu manalah taukan dapat lak  mak abah pergi ke eropah main salji satu hari nanti.
Hahaha... Angan2 yang mungkin jadi kenyataan...sapa tau kannn...Aminnn !!

Yang pastinya stokin aku ada tinggal kat masjid brinchang tu.
Memanggil manggil je aku datang jemput dia...huhuhu...

Tuesday, November 11, 2014

Holiday cameron highlands part 11.

Assalamualaikum.....


Hari sabtu 25 oct 2014 hari pertama di brinchang.
Pagi2 dah bangun dan kami berenam bersarapan di kedai makan yg berdekatan dgn homestay.
Kat situ ada nasi lemak, nasi dagang, nasi kerabu, kuih muih, ayam goreng dan telur goreng.
Tokeynya pompuan tapi very ala ala rugged siap berambut perang mokcik tu.
Aku ingatkan dia kuli pasal duk dlm dapur buat air , goreng ayam.
Rupanya tokey bosar dia yg kira makanan kami dan ambik duit.
Satu lagi dia tak suka duit 5 sen...dia pulangkan balik kat kau kalau bagi duit limo sen tu.




Bee farm adalah destinasi pertama kami.
Tengok pembiakan lebah dan depan mata berterbangan lebah lebah kat muka .
Tapi jangan takut menatang tu tak gigit kau pun.
Kat dalam ni ada kedai kedai jual cenderamata dan madu lebah yg original.
Harga boleh tahan berbaloi dengan qualitinyalah kannn..
Kat bawah bangunan ni ada ladang lebah kita boleh turun kebawah tengok tempst pembiakkan lebah tu.
Masuk sini adalah percuma keluar pun percuma kecualilah korang beli something kat sini dah tentulah kono bayar dulu sebelum keluar pintu tu.


Ni bahagian bawah bangunan tu.
Kotak kotak tu adalah rumah cik bee.



Zoom dokek sikit kasi korang tengok cik bee cik bee ni wat kojo.
Menghasilkan madu yg terbaik untuk kesihatan manusia .

Replika cik bee kat belakang aku ni sama macam aku datang spoloh tahun lepas.
Cuma catnya dah agak selekeh dulu masih kelihatan baru.
Spoloh tahun lepas aku bergambar dengan kawan kat depan cik bee ni.
Tapi hari tu aku sorang je kat situ.
Mengimbas kenangan gitewwww....


Selepas bee farm kami pergi ke sini pulak .
Tengok bunga bunga yang cantik2 kat sini.
Nampak tak uncle yg tengah mengecat tu?
Dia sibuk mengecat sekumpulan budak2 india sibuk lak turun naik tangga tu.
Aku tengok muka dia semacam je tahan sabar kalau tak kerana kerja makan gaji mau je dia cat muka budak2 india tu sekali.

Masuk rose farm kono bayar tiket 5 hinggit seorang dewasa.
Ini harga masa ni lah tak tahulah tahun dopan lepas ada GST mungkin up lagi 6% kot?


Kami berlima yang satu kepala suka jalan jalan.
My hubby tunggu kat bawah dalam kereta tak larat nak daki tangga rose farm tu katanya.
Copek bebenor laki aku ni jadi cam orang tuooo.


Ada banyak tempat menarik nak bergambar dalam rose farm ni. Salah satunya adalah replika snow white dengan 7 orang kerdil ni. 



Dari atas ni korang boleh nampak pekan brinchang.
Sayup jee dari atas mandang ke bawah. Ada lagi tinggi tempatnya tapi kitorang dah tak larat nak naik lagi.
Tak tahulah entah berapa banyak dah lemak aku  hilang selama mendaki kebun rose tu.
Cukuplah sampai kat sini ...sikit lagi kat atas tu lenkalilah kitorang datang kalau ada rezeki umur.
Lagipun hari dah tengahhari ...my laki dah jerit2 dalam tepon suruh turun .
Sudah laparrrrr katanyaaaa...



Bosar bosar rosenya...kau hadoooo ??

Selepas turun dari sini kami singgah di kea farm rayau2 tengok macam2 ada di jual kat situ.
Dari hasil pertanian hinggalah pakaian dan cenderamata.
Semua ada kat situ ...sesaknya tak usah cakap lee.
Tak sempat nak ambik gambar kat pasar kea farm tu sebab cuaca mendung dan tetiba jee ujan turun lebat.
Kalau nak ke kea farm seelok2 nya hari terakhir time nak balik tu.
Boleh beli buah buahan dan  sayur segar kat sini pastu terus balik.

Balik dari kea farm singgah makan tengahari kat kedai makan tomyam seratus lapan hinggit tu.
Sementara tunggu makanan sampai aku solat asar kat masjid dekat situ lepas solat terus tercicir stokin aku kat masjid tu.
Sampailah balik keesokkan harinya aku terus lupa nak ambik balik sepasang stokin aku tu.
Itu tandanya aku akan kesana lagi sebab ada barang aku kat cameron tu...hahaha..

Sebelah petang kami merayau kat pasar malam brinchang je lagipun cuaca mendung macam nak ujan lagi malam tu. Pasar malam brinchang jugak dekat dengan homestay tu kami cuma jalan kaki je.
Tak perlu berkereta bagai lagipun sepanjang jalan sesak dengan orang orang dan kereta keretanya.


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails