Wajah-wajah kesayanganku.......

MEMBER2 BLOGGER TUAN RUMAH.

Saturday, June 21, 2014

El - nino punya pasal dan puding sago gula Melaka.

Assalammualaikum....


Aku gunting rambut aku pendek2 petang semalam.
Lepas gunting terasa ringaaaan je Kepala aKu ni.
Sebenarnya rambut tak le panjang mengurai pendek gak separas bahu .
Itu pun tak Cecah bahu pun tapi di sebabkan dah semakin tebal Terasalah panas dan rimas.
Nak nak pulak musim2 panas sekarang ni kan lagilah aku rasa tak selesa.

Bila dah gunting rambut tu kasi pendek pendek dan nipis kan barulah rasa selesa sangat.
Terasa angin Bertiup Kat tengkuk ni .
Nak ambik air sembahyang pun selesa nak pakai tudung punnnnn sonang.
Tak do yang terurai2 terkeluar celah anak tudung tu kan.
Bila lik umah anak2 aku kata aku dah macam tomboy gunting rambut pendek separas tongkuk.
Tapi mr hubby i kata cute dan comel gi tuuu...auwwww :))

Ok sepanjang minggu ni mood aku memang tak berapa nak bagus asyik nak marah jee.
Bila ada Yg tak kena mulalah nak membebel.
Semalam aku rasa seronok sangat2 Sebab hari ni sabtu tak bekerja.
Aku rasa penat sangat sepanjang minggu ni di campur lak dgn cuaca Yg panas buat hati lagiiii paneh !!
Sooo semalam gunting rambut pendek2 hari ni leh rehat santai2 Kat umah.

Malam tadi terlebih rajin aku buat puding sago gula Melaka.
Cuaca panas macam ni memang Elok sangat Dapat makan puding Yg sojuk2.


Mula2 aku Masak Dulu sirap gula Melaka...Ini pun gula Melaka entah zaman bila tah time aku rajin wat kuih Dulu daripada terbiar je dalam plastic tu Lebih baik wat air gula.
Masakkan gula dengan sedikit air dan daun pandan hingga gula cair dan mendidih.
Biarkan pekat sekejap pastu tutup API dan sejuk kan.

Pastu buat lak santan lemak manisnya.
1. Didihkan santan. masukkan sedikit daun pandan + garam. kacau sentiasa bagi mengelakkan ia meruap dan berketul2..... Tutup api. Tapis, dan sejukkan santan pada suhu bilik.Kemudian masukkan ke dalam peti sejuk.

Tapi kali ni aku nak Guna susu cair je pasal tak pernah rasa sebelum ni lagipun Lebih cepat dan senang.
Tapi yang santan tu Lebih lemak berkrim dan sodap berbanding susu cair itu ikut selera tekak akulah kan.
Tapi Yg senang dan mudah jika Guna susu cair krimer sejak f&n tu.



Dah separuh puding ni masuk bekas baru teringat ambik gambar.
Untuk puding lak aku  Masak cara Yg sama macam aku buat kuih sago mata ikan atau pun sago bronok tu.
Masakkan 3 cawan air hingga mendidih pastu masuk kan satu cawan sago mata ikan dan kacau hingga jadi jernih.
Bila dah tinggal sikit mata ikan putih2 tu masuk kan setengah cawan gula pasir dan kacau lagi hingga puding kelihatan jernih cantik dan boleh lak tutup API dan masuk kan dalam acuan kegemaran.


Dah siap masuk dalam bekas simpan dan sejuk kan dalam freezer.... Esok dah boleh makan dengan air gula dan santan/ susu Nya.
.


Siap sudah....
Puding sago mata ikan Yg dah sejuk dalam freezer tu aku curahkan sedikit air gula Melaka dan tuangkan susu cair.
Makanlah dengan kesejukkan dan kemanisan yang menyegarkan lalu lajuuuu  jeee dalam anak tekak tu.
Soooo mood marah and membebel tu Akan turun dengan serta merta.






Wednesday, June 18, 2014

Courier servis.

Asalamualaikum...





Yang aku tunggu2 ni dah sampai dah.
Runner ni aku beli secara on line.
Semalam SKYNET datang umah tengahari tak ado orang kat umah.
Anak bujang dah pergi sekolah anak dara bolum Balik sekolah..omak ea ni dah terang lagi bersuluh tentunyalah terpacak kat umah pukul 5 .30 potang kang.


Sooo budak SKYNET tinggalkan nota Mintak aku hubungi dyorang Balik.
Semalam petang aku call sebelum 6 petang tak do orang angkat phone.
Hari ni pepagi buta kul 8 pagi aku dah tokan2 no kat handphone aku tak de gak orang jawab.
Beberapa kali call sampai sembilan pagi pun tak ada yg angkat telefon.
Aku search dlm gugell kat mana letaknya SKYNET semban ni alamatnya kat semban 2 tapi map gugel kata kat ampangan .
Heran binti pelik aku...!!

Pukul 9.30 baru dyorang masuk ofis rupanya.
Aku Mintak dyorang hantar terus ke ofis aku je .
kang pergi ke rumah tetap gak tak ado orang.
Aku nak pergi ambil sendiri malaslahkannn klau kat ampangan tu ok lagi aku keluar sekejap pergi ngambiknya.
Ni kono ke semban 2 nak mencari tempatnya lagi tak ke membuang masa je kat situ nanti.
Aku dah bank in wang pos kat akak asmawaty sooo courier kono lah buat kojo sampai barang tu sampai kat tangan aku.

Aku ingatkan akak asmawaty ni guna pos laju malaysia rupanya courier SKYNET.
Sebelum ni dah banyak aku beli barang kebanyakannya yg menjual tu gunakan pos laju Malaysia senang sikit coz pos laju office kat senawang ni je.
Senang aku nak ambik barang lepas kerja dyorang lak tutup 8 mlm macam tu.
Lenkali aku kono tanya dyorang ni guna courier servis apa.
Kalau pos laju senang dan cepat aku dapat barang.
Kalau yang lain tu konolah bagi alamat ofis macam hari ni.




Saturday, June 14, 2014

Tabik hormat buat abah kami HJ ARIS SIDIN di hari bapa ini.

Assalammualaikum...

Ni nak cerita pasal SI DIA paling indah. SI DIA yg paling cool! Tak pernah menjentik apatah lagi merotan. Awet muda even dah 73tahun!(ape rahsia, xpenah dikorek lagi). Sangat sabar even mak gua sangat obses membebel! Pernah dulu, masa form 1 aku ditawarkan sekolah kt Sikamat, Seremban. Tapi setahun je kat sana sebab aku tak sanggup tengok abah hantar jemput aku dari Jelebu menaiki motor NBG4002 beliau. Panas berhujan utk aku pada usia mencecah 63tahun. Pernah kami hampir eksiden kt bukit tangga sebab abah nak potong bas ParkMay tp tak lepas. 
"..abah,tade ape yg mahal yg berharga yg mampu shila bagi setakat hari ini 14JUN2014,tapi shila harap Anugerah Naib Canselor dapat buat abah gembira dan bahagia. Semoga basah lenjun dan panas abah selama jemput dan hantar ke sekolah terbalas.."  
Sempena hari bapa esok, shila ucapkan HAPPY FATHERS DAY abah! Semoga abah kekal awet muda, dipanjangkan umur, diberkati usia, bahagia selamanya dgn isteri tercinta dan anak cucu semua. 



                                                   We LOVE You ABAH!!


Aku tak tulis ayat2 kat atas tu tapi aku ciluk dari FB shilla adik bongsu aku.
Tertarik dengan ayatnya aku copy paste dan abadikan dalam blog aku ni.

Ya... Lelaki itu lah abah kami.
Abah yg paling Cool dalam dunia ni( kalaulah boleh aku iktiraf kan begini )
Tak pernah merotan 7 orang anak2 nya tapi berjaya mendidik kami semua menjadi " orang " tanpa kekasaran dan kekerasan.
Cuma dia seorang yg bekerja menyara kami sekeluarga dulu tapi dia mampu menyekolahkan anak2nya hingga semuanya bekerjaya dan memegang duit sendiri baik lelaki mahupun perempuan.
Di kala mencecah ke angka usia emas dia masih lagi menyara anak perempuan bongsu nya di IPTA.
Tak hairanlah kalau anugerah naib canselor kelas pertama itu memang selayaknya hadiah terbesar dan termahal buat seorang lelaki yg kami panggil ABAH.
Dia jugalah penganti bapa buat 4 orang menantu2 nya yang telah tiada bapa.
Dialah hero kami dia lah kesayangan kami semua..

Ya Allah kau panjangkan usia kedua ibu bapa kami.
Agar dapat kami bersama keduanya dan membalas jasa mereka.
Yang melahirkan, membesarkan serta mendidik kami.
Agar dapat mereka merasa jernih perih titik peluh kami pula.
Agar dapat mereka melihat kejayaan cucu2 mereka pula .
Kurniakanlah keduanya rezeki kesihatan, rezeki ilmu, rezeki kelapangan masa serta permudahkan urusan mereka untuk beribadat kepadamu
Amin ..amin.. Ya rabbal'alamin.






Wednesday, May 14, 2014

Homestay Taman Arau Indah...Puas hati ~ tima kasih cik som.

Asalamualaikum ...


Alhamdulillah selamat dah sampai Arau pukul ompek petang semalam.
Kami bertolak dari senawang tepat jam 9 pagi semalam sampai sini ngam2 waktu asar.
Keseluruhan perjalanan menaiki mpv kesini amat selesa dan memuaskan.
Kami cuma singgah 2 kali je kat R&R untuk makan dan solat zohor.
Jauh lebih baik dari naik bas macam 2 tahun lepas masa adik aku konvo diplomanya.
Bertolak waktu yg sama tapi sampai time maghrib...dah golap baru sampai Arau.
Kali ni sampai awal nak solat dan buang air pun selesa tak tergesa2.

Tadi aku terbaca komen seorang reader kat blog aku ni tanya tambang bas ke ARau.
2 tahun  lepas aku kesini naik bas InterCity dari Seremban ke Arau.
Tambang sehala Rm 50 lebih kalau 2 hala tu pergi Balik rm100 lebih lah..
Mungkin bas ekspres lain pun lebih kurang tu jugak.
Klau naik seorang okey lah tapi klau bawak orang tua macam pengalaman aku dulu tak berapa sesuai dan selesa.
Masa duduk dalam bas pun sangat lama nak solat pun tak dapat.

Okey ini homestay yg kami sewa sepanjang kami di sini selama 3 hari ni.
Taman Arau Indah terletak berdekatan dengan UiTM Arau.
Dulu adik aku menyewa kat taman ni tapi bukan kat umah ni pasal tuan umah buat umah ni khas untuk homestay je.
Sewanya sehari semalam cuma $170.00 sahaja.
Rumah corner lot ada 3 bilik tido dan 2 bilik air.



Ini tuan umah ni namanya cik som.
Dia siap tunggu kitorang kat umah ni, baik orangnya.
Eh jangan tak tau taman ni adalah tanah sawah terbiar yg kini jadi taman perumahan umah teres.
Kepunyaan cik som empat beradik.
Ini citer shilla kat belakang  taman ni masih ada lagi tanah sawah yg masih di usahakan pemiliknya.




Ini ruang tamunya ada tv, sofa serta meja makan siap sekali air cond & kipas.



Sebelah meja makan ada partion mcm kat bawah ni.
Kat ruang ni kitorang wat ruang solat.
Semua perabotnya adalah pasang siap ke dinding tak perlu di ubah2 lagi.


Ni bilik tengah...umah ni ado 3bilik.
2 bilik ada katil queen dan satu bilik katil single.
Bilik utama ada bilik air.
        


Ni lak dapurnya tapi tak ada dapur masak.
Kettle tu adalah untuk masak air panas.
Ada jugak fridzer.
Dalam kabinet ada pinggan, cawan dan sudu.
Ada jugak beberapa tilam tambahan klau datang ramai2  bantal tu tak ada lebih kena le bawak bantal sendiri.




Lepas solat asar kitorang jalan2 kat belakang taman tu.
Kononnya nak tengok sawah padi sekali koooo semak yg ado.
Orang sudah menuai daaaaaa....


Malam tadi kami makan kat restoran Dapur Ibuku kat kat Kangar tapi gambar tak ada dalam iPad aku ni.
Sooo tunggu adik aku transfer gambar dulu baru leh citer pasal restoran tu.
Tak do gambar nak citer pun tak syok arr..
Ni  aku taip entri ni sambil tunggu shilla ambik jubah kat UiTM.
Lepas dia dapat jubah kang kitorang plan makan kat tepi tasik pehtu g padang besar dan gua kelam.

Dah berjam nunggu ha tapi pemandu pelancong tu tak balik2 lagi.
Kang kok kitorang merayau sendiri kok sosek  masuk Thailand jo kang.

Tuesday, May 13, 2014

Ke Arau Perlis...luahan hati si musafir.

Asalamualaikum ...


Aku sekarang berada dalam mpv exora bersama mak, abah, anak2 aku dan adik2.
Kami kini menghala ke Arau ,Perlis untuk menghadiri majlis konvo adik bongsu aku shilla di UiTM Arau pada hari Khamis ni.
Perjalanan yg jauh mungkin sampai hampir maghrib nanti.
Esok hari Rabu adik aku kena ambik jubahnya dulu pastu kitorang plan nak jalan2 kat sana sepanjang hari sok.

 

Berbagai dugaan yg aku lalui hari2 nak sampai ke hari ini.
Salah satunya adalah masalah kerani aku yg tetibaaaaa je Pulak MC sampai sebulan.
Sedangkan bulan lepas aku dah bagi tahu awal2 akan bercuti 4 hari untuk ke Perlis bulan ni.
Sebaik dia tahu aku nak cuti time tu lah Pulak pergi jumpa doktor pakar kat hospital mawar pastu admit wad pastu MC bersambung2 sampailah sebulan.
Sedangkan sakitnya dah lama time aku nak cuti nilah sibuk nak jumpa pakar.
Tahun lepas pun cam ni gak aku dah apply cuti dia admit wad jugak.
Tahun ni pun sama nampaknya tahun depan aku yg boking wad kat spital tu utk dia.
Dah tetiap tahun lak ko nak admit wad kan !!
Klau dah India tu India jugak ler ...... Geram betul aku di buatnya....

Tak boleh ke tunggu aku Balik bercuti dulu kok ko nk MC berbulan2 pun.
Aku nak cuti dengan senang hati pun tak senang hati.
Pasal tak ada orang nak buku D/O untuk barang2 yg nak keluar.
Dah lah semua kerja dia aku kena buat sorang2 dengan kerja aku lagi yg menimbun.
Nasib baik ada member lain yg baik hati sanggup nak tolong dan belajar buat kerja tu dalam masa 2 hari je.
Jadi dapatlah aku teruskan bercuti sebab ada yg tolong buka D/O sepanjang 4 hari ni.

Aku fikirkan dah tak ada can aku nak bawak anak2 aku dan temankan mak abah ke Arau bila bertimpa2 masalahnya yg datang.
Tetiap hari aku berdoa Mintak Allah lapangkan rezeki aku nak kesana.
Alhamdulillah akhirnya aku bercuti gak ke utara walaupun hati dan otak aku tetap ingatkan ofis tu.
Aku harap tak ada masalah besar yg berlaku sepanjang aku tak ada ni.
Semoga anak2 buah lain yg ada tu dapat uruskan kerja2 mereka sendiri.

Bagilahhhh can ahkakkkk ko ni nak holiday lak ha.




LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Sebelum keluar tu klik2 lah iklan ni dulu ya !!