Sebelum keluar tu klik2 lah iklan ni dulu ya !!

Friday, February 21, 2014

Terbalik daaaa...

Assalammualaikum...


Beberapa hari lepas hood aku ni tak berbunyik...lampu pun nan ado.
Pueh aku tekan2 Suis tu tapi tak berfungsi langsung.
Makanya selama beberapa hari tu aku Masak Tanpa mengunakan hod le.
Bila menumis dan mengoreng tu semerbak le bau dapur Tanpa penyedut asap.
Aku suruh en hubby aku tu tengokkan tapi masih gak senyap sunyi hood tu.


Aku heran gak tak kanlah barang brand  rinnai ni leh cepat Rosak sedangkan baru 3 tahun je aku gunakan.
Tak berbaloi betul harga dengan kualitinya kannn.
Ni aku kena tipu ke Hapa Kat kedai letrik ni.
En hubby suruh aku contact  kedai aku beli hood tu mintak datang tengokkan Manatau ada warranty lagi.
Waranty aponya bang oiiii dah Lebih 2 tahun Kita pakai   silap ari bulan kena beli baru je kalau hood ni  rosak.

Tetiba aku teringatkan adik aku pie dia memang wat kerja wirering  ni leh mintak dia tengokkan plug atau pun socket hood tu, manalah tau kan kalau masaLahnya Dari situ.

Jadi petang tadi adik lelaki aku ni datang lah tengokkan apa masalah sebenarnya.
Rupa rupanyaaaaaaaaa...
Laki aku tu punyolah bijak pandai isi perut socket tu dia dah pasang TERBALIK daaa..
Patut le selama ni selalu je hood tu terpadam sendiri bila aku tengah Masak.
Bila aku goyangkan wayer tu ok le balik kang esok2 padam lagi .
Haa kali ni padam terus sudahnya.

Baru aku teringat lepas je renovate dapur tu tahun lepas laki aku ni memandai pasang sendiri plug dengan socket tu.
Sedangkan ni semua bukan kepakaran dia pun tapi nak tunjuk berbakat sangatlah dengan bininya ni Cuba cubalah buat pandai kannn.
Sekali ko pasang Terbalik .... Nasib le selama beberapa bulan ni aku tak keras kejung Kat tepi dinding tu.

Kira ok gak aku suruh adik aku check plug tu Dulu kalau aku ikut bulat2 cakap en suami aku tu panggil cina kedai tu  tak pepasal je melayang note 3 Angka Kat cino tu kannn.
Moral of story kalau tak pandai Jangan nak memandai mandai .
Len kali Jangan buek lagi yo bang.
Nasiblahhhh  umur bini ko ni panjang lagi.


6 comments:

Kakzakie said...

Nasib baik terfikir nak panggil adik dulu. Terbalik kisahnya ye hihi... kelakarlah pulak.

Ct NoArizah Aris said...

Kakzakie... Tulah pasal kak klau tak tak pepasal je cino Yg untung.

Mohd Khairul Izzat Ahmad said...

Kak, boleh tgk gambar ke mana piping atau duct yg atas keluar ke mana..

Mohd Khairul Izzat Ahmad said...

Kak, boleh tgk gambar ke mana piping atau duct yg atas keluar ke mana..

Ct NoArizah Aris said...
This comment has been removed by the author.
Ct NoArizah Aris said...

Mohd khairul..piping terus keluar...nanti saya buat satu entry utk permintaan kamu ni.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails