Sebelum keluar tu klik2 lah iklan ni dulu ya !!

Friday, September 19, 2014

Seronoknya jadi kanak kanak Ribena....

Assalamualaikum...


........seperti mereka mereka Ini Yg tak perlu memikirkan apa2 masalah macam orang dewasa.



Setiap hari Sentiasa happy sentiasa enjoy.
Setiap hari bermain , belajar , makan2 , jalan2.
Tak seperti orang dewasa yang berdiri di hadapan tu .
Memerah otak berfikir apa Nak di buat  dengan semak belukar Kat depan tu.
Apa2 projek pun semak tu perlu di terang kan.
Perlu di gunakan tulang Ompek kerat Memerah keringat di bawah terik mentari.


Penat duk tepi kolam Kita merayau lak dalam kobun pisang atuk.
Apa kisah mummy dengan ibu tak do Kat sini.
Tak de orang nak marah tak de orang nak kata " Jangan"
Janji mak long ada tolong ambik gambar nanti kasi tunjuk sama ibu.
Siaplahhh korang berdua. !!!


Nampak lak  buah rambai yang dah Masak ranum.
Suruh abang mey tolong kaitkan.
Janji Dapat makan buah rambai walaupun anak mata melilau cari sisa2 buah manggis di penghujung ranting pokoknya.


Sambil makan rambai duk borak2 .
Cerita Hal kanak2 bukan Hal orang tuo tuo.
Kelibat atuk dah tak nampak dah.
Apa mereka peduli janji buah rambai dah ada depan mata.


Seronok kan bila tengok adik beradik sepupu  berkumpul  macam ni.
Lepak lepak bawah pokok manggis .
Seronok menjadi mereka terasa nak kembali ke USIA seperti Ini semula.
Sentiasa je riang ria.


Dah kenyang naik ke laman umah wan.
Berebut basikal pulak.
Tapi gaduh budak2 sekejap je tak sampai setengah jam dah member balik.
Ini Ompek orang Dari tujuh orang cucu abah dan mak.
Kalau semua berkumpul lagilah hiruk pikuk kampung tu.
Ayam pun leh Koma  sakit jantung di kojar dilolah kek dyorang ni.


Asyraf berbaju Merah kata " abang kayuh basikal ni , iman duk lah Kat belakang nanti abang bawak iman merempit "
Jawab si iman berbaju kuning " okeyyyy..."
Asyraf berleter lagi " ha duk diam2 jatuh kang..abang nak kayuh laju ni"
Iman jawab " yo lah iman duk dendiamlah niiiiii..."

Mereka semua ni adalah pelapis dan PENYAMBUNG warisan generasi hari Ini.


9 comments:

Mar Mansor said...

seronok kan zaman kanak2..takyah pk apa2..main je

Ct NoArizah Aris said...

MAR MANSOR...selamat dtg ke RKTS...Mmg seronok zaman Ini tak mungkin dpt di ulang semula..huhu..

Abe Kie said...

Assalamualaikum. Terima kasih kerana memberikan URL kpd Abe Kie di Kelab Blogger Ben Ashaari. Jadi Abe Kie dtg sini untuk follow blog awak. Jemput terjah blog Abe Kie bila ada masa.

Nora Karim said...

Mmg seronok la jadi mereka.... tak poning palo... tau main, gaduh, makan, tidur... tak do apo nak pikir an...

Nor Marshaliza Shaidan said...

Seronoknya tgk anak2 bersuka ria....betul tu dorang sentiasa happy. Salam perkenalan...=)

Ct NoArizah Aris said...

ABE KIE....tq sudi singgah sini.:))

Ct NoArizah Aris said...

NORA KARIM...kannnnn cam Kita dolu2 gak.

Ct NoArizah Aris said...

MARSHA....Salam kenal gak tq sudi sggh Kat umah kocik sey ni.

Nor Marshaliza Shaidan said...

marsha singgah lagi...tag ct

http://marsha-marshashahirnnia.blogspot.com/2014/09/liebster-award.html

=)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails