Sebelum keluar tu klik2 lah iklan ni dulu ya !!

Friday, April 8, 2011

Kenapa ALLAH hilangkan lidah ikan ?

Salam Jumaat hari penghulu hari...!!!




Rasulullah SAW bersabda,''sejahat -jahat manusia pada hari akhirat Nanti ialah orang yang bermuka dua. Barang siapa bermuka dua di dunia ini. Maka di akhirat kelak dia akan mempunyai dua lidah dari lidah api neraka jahanam.''


Sabda Rasulullah lagi,''Tidak akan masuk syurga bagi orang yang suka membesar-besarkan cerita.''Bila ditanya apakah hikmah,Baginda menjawab,''sesungguhnya Allah telah menciptakan semua makhluk itu mempunyai lidah samada yang boleh berkata-kata dan yang tidak boleh berkata,''

Seorang sahabat pun bertanya,''Kenapa ikan tidak mempunyai lidah?''

Sabda Rasulullah SAW, ''setelah Allah menciptakan Adam a.s,maka diperintahkan sekalian malaikat agar tunduk sujud kepadanya. Semua malaikat patuh pada perintah itu kecuali iblis laknat.

Oleh Kerana iblis enggan sujud,maka Allah melaknatnya serta mengusirnya keluar dari syurga dan di hapuskan rupanya yang elok itu lalu di hantar iblis ke bumi.Apabila di turunkan ke bumi iblis terus menuju ke laut.

Pertama sekali yang di jumpai iblis ialah ikan. Iblis pun menceritakan akan keburukan serta kekurangan Adam kepada ikan,'' Sesungguhnya Adam itu amat suka memburu dan membunuh binatang-binatang yang ada di lautan dan juga daratan,''

Apabila ikan mendengar kata-kata iblis itu,ia pun segera menghebahkan nya kepada binatang laut yang lain mengenai berita tentang Adam a.s.

Oleh kerna Allah tidak menyenangi perbuatan ikan itu lalu dihilangkannya lidah ikan agar tidak lagi menyampaikan berita yang tidak sebenarnya.

Sebagai ikhtibarnya janganlah hidup suka bermuka-muka di dunia ini.... Wallahua'lam .
 
kredit untuk blogger  GOLDEN ROSE 
 
 
 
SALAM UKHWAH
 

16 comments:

ariana's said...

cerita menarik..thanx 4 sharing.:Ada pengajaran disebalik cerita.

CT NoArIzAh ArIs said...

ARIANA.. Sama-sama.. thanks juga untuk GOLDEN ROSE yg berkongsi dgn kita semua !

Encik Suami said...

Haah..x penah terfikir pun pasal lidah ikan.tau makan ikan jerk. hahaha.

boleh tak ct add fb saya.search ENCIK SUAMI.nanti sy ajar dlm fb pasal link kat komen tue ye.
Boleh??

nabilah_2908 said...

terima kasih sudi kongsi kisah ni.. :)



jom ke APA KATA HATI pulak ;
CUCI MATA ABPBH 2010

CT NoArIzAh ArIs said...

NABILAH... sama-sama sy dh siap2kan kpl selam nk serang blog kamu nih..hehe!!

CT NoArIzAh ArIs said...

EN SUAMI.. bisa diatur nnt sy add kamu !

Cik Cempaka said...

jangan sampai manusia juga dihilangkan lidahnya...

Er, buruk lidah tu berpunca dari hati..

Dilla Ady said...

thnks share info nih...

penah dgr citer pasal ikan sebelah jek sebelum nih..

Nashays said...

camtu lak erk..thanx 4 sharing

syAfA said...

haah la..xpenah dgr cerita ini.,.mekaseh kak perkongsian nie.nak share kat FB la..hehe..

boleh la kak..

p/s:jngn tersedak2 taw..=P

izyantyPersonalTaste said...

tak perasan lak ikan tak dak lidah...pgajaran buat smua nie..tq share.

CT NoArIzAh ArIs said...

CIK CEMPAKA.. betul tu kalau baik hatinya baiklah lidah berkata-kata

CT NoArIzAh ArIs said...

DILLA ADY.. sy pun macam kamu sebelum ni tak dgr pun citer ni.

CT NoArIzAh ArIs said...

NASHAYS... Sama -sama !!

CT NoArIzAh ArIs said...

SYAFA... boleh aje akk pun ambil dar blog GOLDEN ROSE atas keizinannya jugak.

CT NoArIzAh ArIs said...

IZYANTY... sama-sama juga !

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails