Sebelum keluar tu klik2 lah iklan ni dulu ya !!

Saturday, January 15, 2011

MASAK LEMAK PUCUK LABU.

Assalammualaikum...



Cuti YAM TUAN BESAR N.SEMBILAN 14 Jan 2011  hari tu aku balik kg ... hari tu mak aku buat masak lemak pucuk labu ... pernah makan tak ...haa meh kita semak ini resepi dan cara-caranya yaaa !!!


BAHAN-BAHANNYA:

Pucuk labu
Bawang merah di hiris
Bawang putih di hiris
sedikit ikan bilis
Santan kelapa.
Boleh letak hirisan lada besar jika suka ( time ni lada besar tak ada di rumah)
Garam

Ini rupanya pucuk labu.




Mula-mula pucuk labu di buang sutanya.


Di gesekkan daunnya di telapak tangan agar ia jadi lembut.


Dah siap di buang suta dan di gosok oleh mak aku.


Hirisan bawang merah,putih dan ikan bilis di masukkan ke dalam periuk.

Curahkan santan kedalam periuk .




Masak dahulu santan dan bahan-bahan hirisan sehingga santan mengelegak.
Masukkan pula pucuk labu tadi.

Biarkan pucuk labu empuk di dalam periuk (jgn terlalu lama sangat)  dan sebati dengan santan tadi ... rasakan garamnya dan bolehlah diangkat.


Rupa pucuk labu yang dah siap masak.




Kami makan dengan ikan tenggiri jeruk ni..... seeeeedaappp!!!!


SALAM UKHWAH


1 comment:

Amietz JFKay said...

bestnya sayur ni ... lama tak makan....

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails