Sebelum keluar tu klik2 lah iklan ni dulu ya !!

Friday, June 17, 2011

AYAM KICAP BEREMPAH.





Selain boleh di masak lomak cili api, di goreng kunyit, masak kari atau kurma ,masak masam manis,masak merah dan paprik masakkan kicap berempah ini juga menjadi kesukaan anak-anak aku ..... masakkan yg ringkas memudahkan lagi kerja ibu2 yg bekerja untuk memasak hidangan sekeluarga..... yg penting pinggan tu licin licau dan tinggal tulang jeeeee !!!


Bahan-Bahan:

1/2 ekor ayam potong kecil dan di bersihkan.
3 s/b kicap pekat
3 s/b Rempah kari di bancuh dgn sedikit air
2 s/b cili kering yg telah di kisar halus
1/2 cawan air
1 labu bawang besar di hiris bulat
3 ulas bawang putih di tumbuk
4 ulas bawang merah di tumbuk
2 cm halia di tumbuk


Cara-caranya :

1. Ayam di gaulkan dengan kunyit dan sedikit garam serta di goreng separuh masak
2.Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk sehingga wangi...masukkan cili kisar dan rempah tumis hingga garing dan cukup masak.
3. Masukkan air dan kicap biarkan hingga mendidih dan masukkan pula ayam dan bawang besar yg di hiris bulat tadi.
6. Gaulkan sebati dan rasakan garam jika ok bolehlah di angkat dan di hidangkan bersama nasi panas.





 

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails