Sebelum keluar tu klik2 lah iklan ni dulu ya !!

Saturday, October 29, 2011

Daging Masak Kicap





Kalau masak daging aku lebih suka gunakan daging batang pinang pasal lebih lembut tak payah nak rebus rebus bagai dah.... aku kan nak cepat masak mesti siap sebelum masuk waktu maghrib kalau lambat siap lambatlah plak buat kerja lain.... lagipun seharian kat ofis balik umah banyak lak keja yang menanti tunggu giliran nak di selesaikan..... tapi daging memang jarang aku masak pasal hubby kurang gemar makan daging jadi dalam sebulan sekali sekala je aku masak daging...... kali ni buat daging masak kicap biasa je.

BAHAN-BAHANNYA:
250gm daging di hiris nipis.
3 s/b kicap pekat
1/2 cawan air
1 labu bawang besar di hiris bulat
2 tangkai lada besar di hiris serong
2 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang

3 ulas bawang putih di tumbuk
4 ulas bawang kecil di tumbuk
2 cm halia di tumbuk
1 batang serai di tumbuk (optional)

CARA-CARANYA:
1. Daging tadi di hiris nipis , di basuh dan di toskan airnya.Jika mengunakan daging biasa perlu di rebus dahulu hingga lembut.
2.Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk sehingga wangi kemudian masukkan daging kacau rata dan tutup sekejap hingga daging kecut, ( kalau daging tu direbus masukkan sekali air rebusannya)
3. Bila daging dah kecut masukkan pula air mengikut keperluan kalau nak pekat letak sedikit je dan bawang besar serta lada besar , sedikit garam jika suka.
4. Biarkan sekejap hingga bawang dan lada layu dan mesra barulah di angkat dan di hidangkan.


No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails