Sebelum keluar tu klik2 lah iklan ni dulu ya !!

Thursday, October 6, 2011

Kenapa Umat Islam Sembah Ka'abah?

Salam sejahtera untuk hari khamis ini..!!

Pernah korang di tanya dengan soalan sedemikian oleh mereka-mereka yg berlainan agama dari kita?
Ataupun di tanya oleh anak-anak kecil korang yang kehairanan melihat jemaah haji mengerjakan haji atau umrah tawaf di sekeliling kaabah ?

Korang bacalah sesi soal jawab kat bawah ni dan mungkin boleh berikan penjelasan yang sedemikian jua kepada mereka-mereka itu.Ehsan dari gugell


Satu hari di majlis hi-tea Inter... Faith Gathering di sebuah restoran mamak……


Missionary : Mengapa orang Islam, dia sembah kotak hitam ?


Pendakwah : Salah tu bro. Umat Islam sembah ALLAH bukan kotak hitam.


Missionary : Bukankah orang Islam sembah menghadap ke Kaabah, satu kotak berwarna hitam ? Apakah ALLAH itu dalam Kaabah ?


Belum sempat pendakwah menjawab …. Handphone N95 missionary berbunyi ….. Missonary menjawab panggilan telefonnya …. Pendakwah sabar menanti ….. Setelah Missionary selesai menjawab panggilan di N95-nya, dia merenung kepada Pendakwah …. Pendakwah tersenyum ….
Missionary : Mengapa tersenyum ? Bila awak hendak jawab soalan saya ?


Pendakwah : Erm … perlukah saya menjawab soalan awak ?


Missionary : Awak tak ada jawapan ?


Pendakwah : Bukan itu maksud saya. Tadi saya cuba gunakan teori yang awak gunakan untuk membuat soalan yang awak ajukan kepada saya. Saya dapati awak kurang siuman.


Missionary : Mengapa awak caka begitu ?


Pendakwah : Tadi saya lihat awak bercakap seorang diri, ketawa dan tersenyum seorang diri. Dan awak mencium handphone tu sambil cakap “I love you mom” …


Missionary : Saya bukan cakap seorang diri. Saya bercakap dengan emak saya. Dia yang telefon saya tadi.


Pendakwah : Mana ada emak awak. Saya tak nampak pun emak awak.


Missionary : Emak saya di Penang. Dia telefon saya, saya jawab gunakan telefon. Apa masalahnya ? (Nada suara Missionary semakin tinggi dan marah). Takkan itu pun awak tak boleh hendak fikir ?


Pendakwah : Boleh saya tengok handphone awak ?


Missionary menghulurkan N95nya kepada Pendakwah. Pendakwah mengambi N95 tersebut….. Pendakwah membelek-belek N95 tersebut …. Pendakwah menggooncang-goncang N95 tersebut sambil mengetuk-ngetuk N95 tersebut ke muka meja … Lantas …. Pendakwah menghempaskan sekuat hati N95 tersebut ke lantai ….. bersepaiiiiiiiiii …..


Merah padam muka Missionary menahan marah.


Pendakwah merenung muka Missionary sambil tersenyum ….
Pendakwah : Mana emak awak ? Saya tengok tak da pun. Saya pecahkan handphone ni pun tak da emak awak dalam handphone.


Missionary : MENGAPA AWAK NI BODOH SANGAT ? Teknologi komunikasi sudah maju. Kita boleh berhubung jarak jauh menggunakan talian telefon dan teknologi wireless. Awak tak guna otakkah ?


Pendakwah : Alhamdulillah (sambil tersenyum) …. Begitu juga halnya dengan ALLAH. Umat Islam menyembah menghadap Kaabah, bukan bermakna umat Islam menyembah Kaabah. Tetapi umat Islam menyembah atas arahan ALLAH. ALLAH mengarahkan umat Islam untuk sembahyang, kena menghadap Kaabah. Ini juga bukan bermakna ALLAH itu ada dalam Kaabah.


Begitu juga dengan awak dan telefon. Emak awak menelefon awak menggunakan handphone Nokia N95, ini bukan bermakna emak awak ada dalam N95 tu. Tetapi Syarikat telekomunikasi menetapkan peraturan, kalau hendak cakap dengan emak melalui telefon kena dail nombor awak, barulah talian akan bersambung antara awak dan emak awak, dan awak boleh berbual melalui N95 walaupun emak awak tiada dalam handphone tu.


Kemudian Pendakwah bangkit dari kerusinya, mengeluarkan wallet, dan menghulurkan RM 1500 kepada Missionary … Nah ini duit untuk awak beli N95 yang baru …. Pendakwah terus meninggalkan Missionary yang masih kelihatan confuse …. Mungkin dia bingung. Bingung kerana Islam mempunyai jawapan kepada segala persoalan berbanding agamanya ……

COPY PASTE FROM FB


 SALAM UKHWAH

6 comments:

gerhana luka said...

banyak soalan yang kadangkala tak memerlukan jawapan tapi dijawab dengan soalan. Tu la kadang2 anak2 kecil kita pun boleh keluarkan soalan yang susah jugak orang dewasa cam kita nak jawab.

azieazah said...

Allahuakbar.

Jawapan yang beserta contoh yang jelas sekali.

nabilah_2908 said...

mana tahu kan...lepas je dari kejadian itu, terbuka hati Missionary terhadap Islam.. :)

CT NoArIzAh ArIs said...

GERHANA LUKA...betul tu kekadang sy terdiam bila anak yg kecil tanya soalan bertalu-talu pasal tak puashati dgn jawapan sy.. kekadang takut gak mereka jadi konfius.

CT NoArIzAh ArIs said...

AZIEAZAH... betul tu kak..contoh plg tepat..tak pepasal HP mamat tu berkecai :)

CT NoArIzAh ArIs said...

NABILAH...InsyaALLAH mudah mudahan!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails