Sebelum keluar tu klik2 lah iklan ni dulu ya !!

Monday, November 14, 2011

Kawan sejati tetap di hati .

Salam Sejahtera..!!
Isnin
18 Zulhijjah 1432H




Kain kuning ni aku beli kat Nagoya, Seremban.... 5 hinggit semeter... murahkan ?
PRINCESS sibuk suruh aku beli kain ni pasal dia nak buat bantal peluk ...... katanyaaa !!



Kain ni di potong bulat sebanyak dua keping..... ini kerja PRINCESS dengan ayahnya.... laki aku tu memang suka menolong anak buat benda -benda kreatiF macam ni..... aku tak sempat ambik gambar masa hubby tertonggeng-tonggeng mengukur dan mengunting kain ni pasal sibuk kat dapur.....penutup tong air aku  yang menjadi mangsanya.




Bila dah siap di operate kat ayahnya PRINCESS pun menampalkan mulut dan matanya..... lebihan kain hitam tu mak ciknya yg bagi pasal ari tu makciknya pun buat benda yg sama bagi kat kawannya jugak.... Si makcik tulah yang mengajar anak dara aku ni buat benda alah ni semua.





 Lepas tu keroje aku le pulak menjahit mulut dan mata serta tepi badan kain tu dengan mesin jahit pasal bab guna mesin jahit ni cuma aku sorang je yg reti dalam umah ni.... aku belum turunkan ilmu lagi kat anak dara aku bab jahit pakai mesin ni... tungulah so sok.




Dah siap di jahit keroje PRINCESS le pulak menyumbatkan kekabu ke dalam bantal tu melalui lubang yg aku sediakan.... haa sumbat sumbat jangan tak sumbat... sumbat padat-padat !!


Pastu kena jahit le sendiri lubang tu gunakan tangan... yang ni dia pandai buat sendiri jadi aku tak payah tolong cuma aku pesan jahit rapat-rapat jangan kasi kekabu tu terburai keluar lak nanti.


Dan hasil nyaaaa.... jeng jeng jengggggggg...... dah siap dah sebijik bantal bulat siap mulut dengan mata lagi.... tapi aku tak tahu lak nama benda alah ni.... apa namanya yaaa ???

Modalnya cuma 5 hinggit semeter kain ada lagi lebihan kainnya ...kekabunya tak sampai pun setengah kilo bila dah isi padat2.... kalau beli kat luar berapa agaknya  harga benda alah ni ?



Tapikannnnn.... bantal tu bukan untuk dirinya tapi untuk kawan baik dia  sempena harijadi kawan tu yg ke 14 tahun sabtu hari tu (12/11/11) ..... gigihlah anak dara aku tu membuatkan sebijik bantal untuk kawan baiknya tu dan gigihlah pulak aku membelikan kain,kekabu , menjahit dan menghantar PRINCESS ke rumah kawannya ni..... kawan tu tertunggu-tunggu kat pintu pagar bila dia kata ada suprise darinya.



Tapikan bila kita dah berbudi orang pun tahulah nak berbahasa pulak...... Semalam si kawan telefon suruh kami datang umah ambik kek harijadinya dia nak belanja kami makan kek nya pulak... tapi sory naik lori le yea gambar kek terlupa nak ambik pasal 3 beranak ni kalau nampak kek  yg sedap memang lupa diri sekejap tak hinggat hapa-hapa lagi dahhhh..... !!

Sekian, terima kasih.



SALAM UKHWAH 

15 comments:

Citarasa Rinduan said...

banyak nak komen
1. kak mmg pandai menjahit
2. anak dara kak mmg kawan sejati
3. berbaloi sungguh kalau buat sendiri, tak rugi kan...
4. berbaloi bila apa yang kita beri di hargai, bukan maksud kita nak sangat kek tu.. tapi orang beri sure kita rasa dihargai.. kan...

CT NoArIzAh ArIs said...

AYU... dulu akk x dpt bagi hadiah kat kwn2 pasal tak de duit nk beli hadiah, mak pulak tak keja adik beradik ramai... bila sampai ke masa anak sendiri akak bantu dia mana yg patut... mana yg mampu agar dia tak rasa sedih macam akk kecik2 dulu.:)

nabilah_2908 said...

wah..lepas ni boleh la buat yg lebih cantik dr ni..

buat corak2 lain pulak kt dpn bantal tu.. :)

IXORAROXI said...

kreatif sungguh!cantik jadi, original lagi!
anak awak tu sebaya anak gadis saya juga, tahun depan PMR

CT NoArIzAh ArIs said...

NABILAH...akk plan nak wat bantal kusyen letak dlm keta lak pasni pasal kekabu tu ada banyak lagi..:P

CT NoArIzAh ArIs said...

IXORA.. betul tu ank kita sebaya tapi sy itu yg sulung akk yg keduakan?

Kakzakie said...

Sebab itu kalau di Air Hitam satu itu harganya mencecah RM 29.90 satu. Itu pun kena lihat saiznya. Budak-budak suka cartoon smile ini kan.... rajin CT buat...

CT NoArIzAh ArIs said...

KAKZAKIE... ooo katun SMILE yea sy pun tak tahu namanya... lepas sy congak2 dan tolak ketepi semua material yg berbaki modalnya tak sampai pun sepuluh hinggit kak... rasanya luar dari air hitam lagi mahal..ank sy buat ni saiz yg besar.

Rinna said...

Wahh curlast laa.. bantal tuh.. cantik..betuah kawan anaknya dpt bantal tuh.. pas tuh dpt plak makan kek yer.. :)

ariana said...

Salam CT. Akak suka dgn cara Ct melayan anak dgn tolong buatkan bantal utk diberi pd kawannya..Jarang ibu yg berkesempatan melayan anak sampai mcm tu skrg..akak sndiri pun selalu je sibuk..Tahniah Ct..disamping boleh save banyak tu..ye lah..mengajar anak berjimat juga tu :)

CT NoArIzAh ArIs said...

RINNA... si kawan tu tak henti2 ucap tima kasih dlm FB...suka sgt hatinya dpt bantal bosar tu.

CT NoArIzAh ArIs said...

ARIANA...wlkmsalam... modalnya tak besar bolehlah sy tlg tapi kalau modal lebih kurang dgn harga yg dh siap lbh baik beli je kak...hehe..

Kella said...

lahai... kak.. cantiknya! pandainya.. kreatifnya!! wow... nak jadi kawan anak akak laaa... atau mungkin kawan baik akak ker.. nanti leh dapat bantal senyumm... =)

Ros said...

salam,

Bagus kalau kita boleh buat sendirikan jimat bajet ...

Anonymous said...

pas nie blehla bwtkan tuk mak ciknye plak..upah2..heheh
-noorazilah-

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails